вівторок, 27 серпня 2013 12:46

Спецтема: Росія проти України: нова "холодна війна"

Торговельна війна: Чим ризикує Росія і як має відповісти Україна

Торговельна війна: Чим ризикує Росія і як має відповісти Україна
Що може протиставити Україна у торговельній війні, розповів Валерій Чалий. Фото: radiosvoboda.org

З наближенням саміту Україна - Європейський Союз, на якому може бути підписана історична угода про асоціацію, Російська Федерація посилює економічний тиск на українську сторону. Одна з найгучніших заяв пролунала від радника президента РФ Сергія Глазьєва. За його словами, підписавши угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером. Більше того - фактично позбудеться статусу суб'єкта міжнародного права.

До цього між Росією та Україною спалахнули три торговельні "війни": трубна, цукеркова та митна. Експерти пов'язують їх із намаганням Кремля змусити українське керівництво згорнути євроінтеграційні процеси і звернути на шлях приєднання до Митного союзу. Утім, вітчизняні високопосадовці не перестають заявляти, що курс на асоціацію з ЄС - єдино можливий, хоча країни МС і є "важливими економічними партнерами".

Яких кроків можна чекати від Росії надалі, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua експерт-міжнародник, заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

- Чи дійсно пов'язаний економічний тиск Росії з можливою євроінтеграцією України?

- Перш за все варто зауважити, що про повноцінне членство України в Європейському Союзі поки не йдеться. Але, як бачимо, Москву не влаштовує і це. У Росії "забули" пункт 1 статті 18 угоди про зону вільної торгівлі у рамках СНД, згідно з яким Україна має право бути членом не тільки інших зон вільної торгівлі, як це, наприклад, у перспективі буде з ЄС, але і митних союзів.

- Як саме Росія тиснутиме на Україну?

- Може посилити використання "енергетичної зброї", яка вже давно є важелем тиску на Україну: ціни на газ тощо. Крім того, є ймовірність тиску на наш фінансовий сектор, адже ми маємо немало "дочок" російських банків і також об'ємні кредити безпосередньо від російських банків.

- Україна може щось протиставити Росії?

- В умовах асиметрії наших економік - тобто російська явно більша за нашу - варто звернутися до чинних міжнародних угод і світового досвіду врегулювання економічних конфліктів. Можна подати скаргу до Світової організації торгівлі. Якщо і це не допоможе, то можна застосувати обмеження російського імпорту. До речі, Росії не варто заграватися з митним конфліктом, адже її ядерний щит комплектується у тому числі українськими ракетами. Припинення їх постачання означатиме значне послаблення обороноздатності РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль цинічно витирає ноги об свої зобов'язання - експерт про торговий конфлікт

- Що ще втратить Росія від загострення торговельного конфлікту з Україною?

- Постраждають російські споживачі. Зменшення конкуренції призводить до погіршення якості товарів. Отже, росіянам доведеться купувати менш якісне вітчизняне замість кращого українського.

- Наскільки коректна заява Глазьєва про можливе припинення українсько-російського стратегічного партнерства?

- Вона не личить людині такого рівня. Це нервова реакція на перспективу підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС і унеможливлення таким чином приєднання до Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Торговельна війна: Чим ризикує Росія і як має відповісти Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

146

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути