понеділок, 09 квітня 2012 08:37

ТНК-ВР хоче згорнути свій бізнес в Україні

ТНК-ВР хоче згорнути свій бізнес в Україні
Чистий консолідований збиток ТНК-ВР в Україні в 2010 і 2011 роках становив $68 млн і $23 млн відповідно. Фото: rian.ru

ТНК-ВР вдвічі скорочує персонал і змінює організаційну структуру.

Учасники ринку стверджують, що компанія шукає покупця на свій основний актив - Лисичанський нафтопереробний завод, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Звільняються з переробки".

У прес-службі компанії розповіли, що зупинка роботи Лисичанського НПЗ змусила ТНК-ВР провести оптимізацію бізнесу в Україні. Зокрема, було прийнято рішення виділити Лисичанський НПЗ в окрему бізнес-функцію і провести радикальну реструктуризацію основної управлінської моделі, представленої на території Україні.

З 1 травня чисельність персоналу компанії скоротиться удвічі: приблизно з 600 до 300 осіб. У країні тепер працюватиме представницький офіс, який виконуватиме маркетингові функції: управління роздрібним бізнесом, оптовими продажами, В2В.

Реорганізувати український бізнес ТНК-ВР довелося через його збитковість. Чистий консолідований збиток компанії в Україні в 2010 і 2011 роках становив $68 млн і $23 млн відповідно. З цієї причини в кінці березня ТНК-ВР прийняла рішення призупинити поставки сировини на Лисичанський НПЗ і почати позаплановий ремонт підприємства.

За даними видання, в п'ятницю, 6 квітня, в компанії заявили, що рішення щодо подальшої роботи НПЗ буде прийматися радою директорів групи.

"На розгляд акціонерів менеджментом були спрямовані різні варіанти виходу з ситуації, включаючи консервацію НПЗ", - розповіли в прес-службі ТНК-ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антимонопольний комітет взявся з'ясовувати, чому стрімко дорожчає бензин

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначив, що компанія, можливо, розглядає питання продажу Лисичанського НПЗ азербайджанської Socar. У ТНК-ВР і Socar цю інформацію не коментують. Однак учасники ринку сумніваються в тому, що Лисичанський НПЗ здатний будь-кого зацікавити.

Єдиним великим підприємством, що продовжує переробку нафти в Україні, залишається Кременчуцький НПЗ, який контролюється структурами групи "Приват". Проте джерело в групі пояснило, що НПЗ досі не зупинено тільки завдяки тому, що має можливість переробляти українську нафту, що видобувається "Укрнафтою", яка також контролюється групою.

У разі зупинки Кременчуцького НПЗ Україна стане країною, на 94% залежить від імпортних нафтопродуктів, попереджають в прес-службі компанії "Лукойл".

"Підсумок цього перетворення на ринку очевидний: держава втратила контроль над цінами. Тепер ціна продажу палива на українських заправках буде визначатися в Білорусі та Литві", - сказав головний інвестиційний стратег фінансової групи БКС Максим Шеїн. За його словами, будь-які спроби регулювати ринок загрожують дефіцитом.

Зараз ви читаєте новину «ТНК-ВР хоче згорнути свій бізнес в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути