понеділок, 20 серпня 2012 16:05

"Тіньова" економіка непогана для людей, але погана для держави – економіст

"Тіньова" економіка непогана для людей, але погана для держави – економіст
Олександр Жолудь: Навіть звичайна крамниця може не сплачувати у повній мірі податки. Фото: businessclass.kiev.ua

За останні 5 років обсяг "тіньової" економіки в Україні не зменшився.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

"У деякі квартали чи роки спостерігалося відносне зменшення або збільшення обсягу "тіньової" економіки, але загалом її рівень залишається незмінним. Адже держава нічого не робить для виведення економічних відносин із "тіні", - сказав він.

За словами економіста, "тіньова" економіка поділяється на "чорну" і "сіру". Перша пов'язана із забороненими видами діяльності - торгівлею наркотиками, проституцією тощо. Друга поширюється на незаборонену економічну діяльність, з якої не сплачуються податки.

"Навіть звичайна крамниця може не сплачувати у повній мірі податки або не обліковувати увесь товар. "Тіньова" економіку існує в усіх країнах. Але, наприклад, у західних державах вона менше 10%, а у азійських та пострадянських країнах сягає третини всієї економіки", - зазначив Жолудь.

Для зменшення тінізації економіки потрібна зважена податкова політика, переконаний фахівець.

"Податки мають бути такими, щоб кожен підприємець міг їх сплачувати в повному обсязі і розвивати свій бізнес. В ідеалі для бізнесу краще, аби податків не було зовсім. Тоді ніхто не ховатиме свої прибутки. Але держава при цьому має шукати інші джерела доходів, що це практично неможливо. "Тіньова" економіка непогана для людей, але погана для держави. Суспільство втрачає від нерівності конкуренції, коли одні суб'єкти господарської діяльності сплачують податки, а інші - ні. Тоді у сумлінних платників податків менші прибутки, вони втрачають стимул платити податки", - резюмував Жолудь.

Нагадаємо, згідно з оцінками податківців, опублікованими в ході презентації Концепції реформування податкової системи, обсяг тіньового сектора української економіки становить як мінімум 350 млрд грн на рік. Це чверть річного ВВП. Половина цієї суми складає зарплата "в конвертах".

Зараз ви читаєте новину «"Тіньова" економіка непогана для людей, але погана для держави – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути