неділя, 19 серпня 2012 18:32

350 млрд грн економіки України знаходяться "в тіні" - податківці

350 млрд грн економіки України знаходяться "в тіні" - податківці
170 млрд грн становить зарплата в "конвертах". Фото: vsim.ua

Згідно з оцінками податківців, обсяг тіньового сектора української економіки становить щонайменше 350 млрд грн на рік.

Цей обсяг розподіляється таким чином: 170 млрд грн становить зарплата в "конвертах", 100 млрд - доходи власників активів - виведення безготівкових коштів у готівкову форму або на інвалютні рахунки в іноземних банках, 35 млрд - неофіційні платежі, 45 млрд грн - кошти, матеріальні ресурси і послуги тіньового сектора.

"Такі оптимістичні оцінки тіньового сектору (менше чверті закладеного в бюджеті прогнозного значення номінального ВВП на нинішній рік - близько 1,5 трлн грн) можуть виявитися сильно заниженими. Варто лише згадати, що згідно з останніми опублікованими офіційними урядовими даними, частка тіньового сектору в 2010 р. становила близько 38% офіційного ВВП, збільшившися після настання кризи більш ніж на десять процентних пунктів. А останні оцінки, наприклад, Світового банку були ще менш оптимістичними - за підрахунками його експертів, частка неформальної економіки в Україні становила близько 50%", - зазначає видання.

Водночас, за попередніми даними Мінекономрозвитку, в 2011 р. рівень тіньової економіки в Україні скоротився на 4% в порівнянні з 2010 р. і становив 34% від обсягу офіційного ВВП.

Зниження рівня тінізації національної економіки відбулося в умовах завершення гострої фази кризи і переходу до фази відновлення економічного зростання.

Зараз ви читаєте новину «350 млрд грн економіки України знаходяться "в тіні" - податківці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути