понеділок, 21 листопада 2011 13:18

Росія має платити за свій флот у Криму $ 2 мільярди на рік - експерт

Росія має платити за свій флот у Криму $ 2 мільярди на рік - експерт

Росія повинна платити за оренду земель і об'єктів для базування Чорноморського флоту в Криму близько $ 2 млрд на рік.

Таку думку висловив директор інформаційно-консалтингової компанії Defence-Express Сергій Згурець.

"Російська сторона на сьогоднішній день за оренду практично нічого не платить", - сказав експерт на прес-конференції на тему: "Ціна перебування Чорноморського флоту Росії в Криму".

За його словами, орендна плата за перебування ЧФ РФ в Криму списується як погашення боргу, який існує в України перед Російською Федерацією.

За підрахунками експертів, за нинішньої орендної плати Україна погасить цей борг лише в 2022 році, і тільки після цього Росія почне платити Україні "живі" гроші.

Якщо казати про підрахунки за орендною платою, яку на сьогоднішній день повинна сплатити Росія Україні за базування ЧФ, то вона включає в себе 3 складових, наголосив Згурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорноморський флот є загрозою для України - експерт

Зокрема, якщо брати до уваги, що середня орендна ставка 1 га землі в Севастополі становить 1,57 млн ??грн / рік, а з 2012 року кримські влада збирається підняти її до 2,3 млн грн / рік цивільним структурам, то на тих же умовах російська сторона повинна платити за оренду землі близько 10 млрд грн, або $ 1,25 млрд.

"Крім того, Росія орендує 11 кілометрів причалів, на яких базуються російські кораблі", - підкреслив Згурець.

За його словами, виходячи з тієї ціни, яку платять звичайні фірми за оренду причалів, російська сторона повинна перераховувати до бюджету Україні близько $ 150 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна почала ревізію майна Чорноморського флоту Росії

Крім того, якщо врахувати, що Росія орендує ще 33 об'єкти за межами Севастополя, в тому числі гідрографічні споруди, то сума, яку російська сторона повинна платити Україні за оренду земель і об'єктів для базування ЧФ в Криму, досягає $ 2 млрд на рік.

У свою чергу, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак підкреслив, що на сьогоднішній день будь-які заяви України про підвищення або перегляд орендної плати за ЧФ РФ в Криму нічого не вирішать і не приведуть ні до якого результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частину українського флоту передали Росії

За його словами, для Росії Чорноморський Флот у Криму - це дестабілізаційних фактор.

"Єдина стратегічна мета перебування ЧФ РФ на території Україні - це спроби контролювати Україну та мати серйозний важіль впливу на неї", - заявив Бадрак.

Зараз ви читаєте новину «Росія має платити за свій флот у Криму $ 2 мільярди на рік - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути