понеділок, 14 травня 2012 12:28

Погані кредити серйозно гальмують банківський сектор України - Fitch

Погані кредити серйозно гальмують банківський сектор України - Fitch
Fitch також відзначає, що роздрібне кредитування продовжило скорочуватися в 2011 році. Фото: obozrevatel.com

Відновлення банківського сектора України стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів.

Такої думки дотримуються експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.

"Відновлення українського банківського сектора після кризи залишається помірним і стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів на балансах банків, а також нестабільністю гривневої ліквідності", - повідомляється на веб-сайті агентства з посиланням на новий спеціальний звіт.

За оцінкою Fitch, процес розчищення балансів за рахунок стягнення та списання йде повільними темпами, що позначається на розвитку нового бізнесу, в той час як пул привабливих потенційних позичальників є обмеженим.

Згідно з повідомленням, довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") українських банків обмежені категорією "B" в результаті високих країнових ризиків, як і раніше слабкого якості активів та прибутковості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджету Києва хочуть залишити всі зібрані з фізосіб податки

"Підвищення рейтингів банків в іноземній власності та власності держави можливе в разі підвищення суверенного рейтингу ("B"/прогноз "Стабільний"), що малоймовірно найближчим часом. У разі пониження суверенного рейтингу можливі пониження довгострокових РДЕ банків в країні, а при помітному зниженні курсу гривні, значний відтік депозитів або відновлення погіршення якості активів можливе зниження рейтингів стійкості банків", - підкреслюється в повідомленні.

Fitch також відзначає, що роздрібне кредитування продовжило скорочуватися в 2011 році - першому кварталі 2012 року, відображаючи зменшення готовності банків приймати ризики, а також регулятивні обмеження на валютне кредитування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджету Києва хочуть залишити всі зібрані з фізосіб податки

"Такі обмеження викликали помітний перехід на кредити в гривнях з кінця 2009 року, проте структура фондування в секторі та поточний тиск на гривню обмежують перспективи подальшого істотного зниження доларизації в банківській системі Україні найближчим часом", - наголошується в повідомленні.

За оцінкою Fitch, частка валютних кредитів все ще залишається на високому рівні: 57% роздрібного кредитування і 41% всіх кредитів в секторі до початку 2012 року.

"Подальші перспективи зростання стримуються зважаючи очікуваного уповільнення економіки (Fitch прогнозує зростання ВВП лише на 1,6% в 2012 році, але вже на 4,2% в 2013 році) і як і раніше значного рівня левереджа в економіці (відношення кредитів до ВВП становило 61% в кінці 2011 року), в той час як залучення фінансування за рахунок строкових депозитів в гривнях є дорогим і з обмеженою доступністю", - підкреслюється в повідомленні.

У Fitch також вважають, що якість активів банків країни залишається слабким, але стабільним: на найближчий час тенденції будуть залежати від показників економіки і гривні.

"Виходячи з управлінської звітності банків, які рейтингує Fitch, рівень проблемних кредитів (з простроченням на 90 днів) дещо скоротився - до 18% на кінець 2011 року в порівнянні з 21% на кінець 2010 року, в той час як потенційні проблемні та реструктуровані кредити до кінця 2011 року становили 46% (до кінця 2010 року - 57%) ", - наголошується в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Погані кредити серйозно гальмують банківський сектор України - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути