вівторок, 23 липня 2013 20:14

"Нелегальним інтернет-магазинам доведеться легалізуватися або зникнути" — експерт

"Нелегальним інтернет-магазинам доведеться легалізуватися або зникнути" — експерт
Віктор Хмільовський Фото: radiosvoboda.org

Уряд хоче зобов'язати інтернет-магазини мати офісні приміщення. Про це йдеться в проекті програми розвитку внутрішньої торгівлі до 2016 року, яку розробив уряд. Планується виконати цей пункт програми за два роки. Президент спілки орендарів та підприємців 67-річний Віктор Хмільовський вважає, що ця вимога захистить споживачів. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

- Уявімо, що є бізнесмен, який продає громадянам і юридичним особам товари. В нього нема нічого, крім комп'ютера й інтернету. І от в людини, яка купила товар, виникають проблеми з якістю продукції. Куди надсилати претензії? На поштову скриньку, на яку ніхто ніколи не відреагує? На інтернет-адресу?

Але для дрібних торговців, які виробляють речі самі й тримають їх в себе в квартирі, буде досить дорого знімати офіс. Вони не зможуть працювати в такому випадку?

- Така ситуація має право на життя в нинішній ситуації. В нас іде пострадянське реформування суспільно-економічних відносин. Різні громадські організації, в тому числі й наша, будуть відпрацьовувати це питання. Буде тяжко вирішити все достеменно та в інтересах всіх суб'єктів відносин. Але на першому місці має стояти інтерес споживача, бо він платить гроші.

Хто ще, крім споживачів, виграє від введення такої вимоги?

- Фіскальна система. Надходження в бюджет зростуть. Неможливо буде працювати нелегально. Нелегальним інтернет-магазинам доведеться легалізуватися або зникнути.

Як підприємці зможуть максимально зменшити свої витрати на оренду офісу?

- Зараз є варіант оренди віртуального офісу. Людина має бізнес і працює де завгодно, але поштове обслуговування, юридична адреса є в певному місці. Віртуальний офіс- це структура, яка надає одночасно бухгалтерські послуги, юридичні, консалтингові, за потреби - кімнату для переговорів, факс, комп'ютер. Якщо від податкової приходить лист - орендодавець віртуального офісу відразу повідомляє орендаря про те, що йому надійшла така-то інформація, на яку він мусить зреагувати. Якщо орендарем є платник ПДВ, і він довго не виходить на зв'язок, то орендодавець має повідомити в податкову про те, що такий орендар десь зник. Після цього його свідоцтво платника ПДВ втрачається.

Будь-яка людина може створити такий віртуальний офіс?

- Якщо вона легалізує ці відносини з місцевою владою, податковою, пенсійним фондом — звичайно. В іншому разі це буде місце масової реєстрації. В такому офісі немає вимог щодо площі на одного підприємця. Якщо навіть 100 метрів квадратних на 200 орендарів, але є достатньо людей для їх обслуговування, то може бути. Оренда однієї такої юридичної адреси обійдеться в 3-4 тисячі гривень на рік.

Чи багато інтернет-магазинів зараз мають офіси?

- Існує категорія підприємців, яка воліє працювати легально, відкрито, мають хоч малесеньке, на 10 метрів приміщення. Там є каталожні або виставкові матеріали, куди можна зайти, побачити, оформити відносини. Офісів може не бути в магазинів типу "купи-продай".А якщо є свій товар — то існують складські приміщення. Навіть "Розетка", до якої від податківців були певні претензії, має склади.

Зараз ви читаєте новину «"Нелегальним інтернет-магазинам доведеться легалізуватися або зникнути" — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути