середа, 23 січня 2013 11:24

Медведєв назвав три шляхи розвитку Росії - всі негативні

Медведєв назвав три шляхи розвитку Росії - всі негативні
Фото: da-medvedev.ru

Росію чекають три шляхи розвитку, і всі три - негативні, випливає з доповіді Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), який сьогодні в Давосі представить глава російської делегації Дмитро Медведєв.

Доля країни до 2030 року буде залежати від трьох факторів - рівня цін на енергоресурси, розвитку інститутів і ступеня згуртованості суспільства. Однак у кожному разі чекати політичної волі до корінних реформ від федерального центру не варто.

Віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович назвав сценарії "не катастрофічно жахливими, але негативними".

"Вони змушують замислитися, де проблеми, що робиться не так і як це виправити", - пояснив чиновник.

Економічна і політична ситуація в країні буде складатися в залежності від трьох векторів, вважають автори доповіді, - цін на енергоресурси, здатності реформувати інституційне середовище та згуртованості суспільства. Залежно від того, як вони складуться, Росію чекає три сценарії, кожен з яких гірший попереднього.

Перший - "Відновлення регіонального балансу" - можливий, якщо ціни на енергоносії будуть поступово знижуватися. У цих умовах деякі регіони незалежно від федерального центру зроблять ривок вперед завдяки інвестиціям в сільське господарство і суміжні галузі. У цьому випадку вперед вийдуть ті регіони, де інститути сильні і вже є заділ для розвитку, - Татарстан, Самара, південні регіони, - вважає експерт Центру розвитку ВШЕ Валерій Миронов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти

Другий сценарій - "Хитка стабільність" - буде здійснюватися при раптовому і стійкому падінні цін на нафту. Ресурсів на реформи не залишиться, і уряд РФ буде змушений посилювати вплив на економіку і спрямовувати більше коштів на соцпотреби. Цей варіант розвитку подій найменш реальний, говорить професор РЕШ Костянтин Стирін.

"Китайська економіка продовжує рости, і це головний чинник, який тримає ціни на високому рівні", - стверджує він.

Нарешті, третій сценарій - "Кінець спокійної бездіяльності" - проходить в досить сприятливих для Росії умов. Сировинні ціни залишаються незмінними, а уряд, задоволений збереженням благополучної макроекономічної ситуації, не поспішає міняти економічну політику. Каталізатором реформ стає суспільство, незадоволене неефективністю держави навіть при високих доходах.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв назвав три шляхи розвитку Росії - всі негативні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути