пʼятниця, 24 лютого 2012 09:32

Лисичанський НПЗ хочуть зупинити через нерентабельність - ЗМІ

Лисичанський НПЗ хочуть зупинити через нерентабельність - ЗМІ

Джерела, близькі до ТНК-ВР, повідомили, що компанія розглядає можливість зупинки Лисичанського НПЗ, оскільки він став нерентабельним.

Причина - у зростанні акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративному заморожуванні цін на них на російському ринку, пише "Коммерсант" в публікації Кирила Мельникова та Олександра Гудкова "ТНК-ВР недопрацює в Україні" (№ 33 (4818), 24.02.2012) .

НПЗ може бути зупинений протягом березня, коли завершиться відвантаження нафти. При цьому поки в компанії не розглядають можливість продажу заводу, зазначило джерело.

З 1 січня акцизи на нафтопродукти в Росії виросли в середньому на 1,2 руб. з 1 л. Але нерентабельність толінгової схеми роботи Лисичанського НПЗ стала очевидна після того, як нафтовикам в адміністративному порядку заборонили підвищувати до виборів роздрібні ціни на паливо - таку вказівку дав віце-прем'єр РФ Ігор Сечин в кінці січня.

Щомісяця за толінговою схемою на Лисичанському НПЗ перероблялося 300 тис. тонн нафти, отримані нафтопродукти в основному поставлялися в південні регіони Росії.

"Але в поточній ситуації, з урахуванням введеної в жовтні минулого року системи "60-66", експорт нафти став вигідніший", - сказало джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літр А-95 може подорожчати на 30-40 копійок - експерт

Представник ТНК-ВР заявив, що "менеджмент готує до розгляду вищого керівництва та акціонерів компанії різні сценарії подальшої стратегії і програму заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності Лисичанського НПЗ".

"Завод продовжить працювати до тих пір, поки компанія не прийме рішення щодо подальших дії на Україну", - відзначили в ТНК-ВР.

Акціонери компанії - ВР і консорціум AAR - від коментарів відмовилися.

За словами джерел, близьких до ТНК-ВР, робота заводу обговорювалася на останньому засіданні ради директорів компанії, який відбувся в грудні минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Лисичанський НПЗ хочуть зупинити через нерентабельність - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути