вівторок, 18 жовтня 2011 21:02

Криза вдарить по Україні через внутрішні економічні негаразди - експерт

Криза вдарить по Україні через внутрішні економічні негаразди - експерт

У разі настання чергової хвилі світової фінансової кризи Україна постраждає через внутрішні дисбаланси у своїй економічній системі.

Таку думку висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у ефірі "Ера-ФМ".

"В Україні створені внутрішні дисбаланси. Через це погіршення світової економіки вплине на нас більше, ніж на інші країни", - сказав він.

"Адже Україна, з одного боку, є дуже відкритою економікою, а з іншого боку, в нас досить великий зовнішньоторговельний дефіцит і населення не довіряє національній валюті. Люди знімають активно гривневі депозити в банках для обміну на іноземну валюту чи купівлю іноземної техніки. Тож якщо у світі трапиться ситуація, що погіршить наш баланс, це може стати тим, що врешті-решт поламає відносну стабільність курсу гривні відносно долара", - додав експерт.

За його словами, доцільне певне ослаблення курсу гривні.

"Якщо ставити питання так, що курс національної валюти досягне 16 гривень за долар, то я вважаю, що цей варіант малоймовірний. Водночас, на мою думку, певне ослаблення гривні є доцільним, з огляду на те,що за той період з 2009 року по 2011 рік, коли встановився курс 8 гривень за один долар, у нас інфляція навіть офіційна, яку досить багато людей вважають заниженою, становить сукупно понад 20%. Якщо курс змінювався би так само, як зростали споживчі ціни, ми мали б ліпшу ситуацію", - вважає Жолудь.

Зараз ви читаєте новину «Криза вдарить по Україні через внутрішні економічні негаразди - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути