четвер, 21 березня 2013 10:21

Кіпр заблокував рахунки російських держструктур

Кіпр заблокував рахунки російських держструктур
Дмитро Медведєв заявив, що кошти російських держструктур заблоковані "з незрозумілих причин". Фото: da-medvedev.ru

На Кіпрі заблоковані рахунки російських державних структур.

Про це заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв.

Що це за організації, він не повідомив, зазначивши, що велика кількість російських публічних структур працює через Кіпр.

Прем'єр додав, що кошти російських держструктур заблоковані "з незрозумілих причин", так як їх джерела відомі. За словами прем'єра, саме тому Росія займає "досить тверду" позицію щодо ситуації на Кіпрі та врегулювання заборгованості республіки.

При цьому Медведєв назвав перебільшеною інформацію про обсяги нелегальних коштів з Росії на банківських рахунках на Кіпрі.

"Думаю, що чутки, про вклади які, що називається, мають специфічний характер і свідчать про "сірі" схеми виведення грошей з Росії, їх обсяги все-таки не настільки значні, як про це прийнято говорити", - заявив прем'єр.

Медведєв додав, що на Кіпрі мають рахунки багато російських публічних компаній, оскільки республіка є зручною юрисдикцією для операцій. При цьому глава уряду підкреслив, що для російського керівництва важливо, щоб кіпрські партнери надавали всю необхідну інформацію про власників рахунків.

У такому випадку, зазначив Медведєв, ті, хто виводив гроші з російської економіки, "отримали б належну оцінку з боку держави", а, можливо, ці кошти вдалося б повернути.

20 березня Медведєв порівняв уряд Кіпру та Євросоюз зі "слонами в посудній лавці". Він сказав, що чиновники "зробили всі можливі помилки, які можна було зробити". Він зазначив, що на Кіпрі вже зараз спостерігається "переддефолтний" стан, а дія європейської влади підриває довіру не тільки до кіпрської банківської системи.

Російська влада і раніше критикувала рішення ЄС і Кіпру ввести податки на банківські вклади. Президент Росії Володимир Путін назвав його непрофесійним, небезпечним і несправедливим. Міністр фінансів Антон Силуанов підкреслив, що рішення про податок приймалося без відома Росії, хоча ЄС, Кіпр і РФ домовлялися діяти спільно.

Напередодні до Москви прибув міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс, який повинен домовитися про російський кредит для республіки. Однак його переговори з міністром фінансів РФ Антоном Сілуановим і першим віце-прем'єром Ігорем Шуваловим закінчилися безрезультатно.

Кіпрські банки закриті у зв'язку з наміром влади острівної республіки ввести податок на депозити. Про намір влади Кіпру ввести податок на 7-10% на всі депозити в банках країни з метою збільшити бюджет на 5,8 млрд євро стало відомо в неділю, 16 березня. Такий крок є однією з умов отримання Кіпром фінансової допомоги від Євросоюзу. За даними Agence France-Presse, банки будуть закриті до вівторка, 26 березня.

Зараз ви читаєте новину «Кіпр заблокував рахунки російських держструктур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути