Ексклюзиви
понеділок, 06 лютого 2012 09:37

Хорошковський розповів, коли підвищать тарифи на газ

Хорошковський розповів, коли підвищать тарифи на газ

Позиція Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо підвищення тарифів на газ і тепло в Україні залишається досить жорсткою.

Про це заявив міністр фінансів України Валерій Хорошковський в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Він підкреслив, що в МВФ наполягають на "русі до підвищення" тарифів на газ для населення в Україну, причому йдеться поки не про пряме підвищення, а про монетизацію пільг і перехід на адресну дотацію.

"Тут немає прямої залежності: підвищили тарифи - і життя налагодилося. Ні, потрібен комплексний підхід: з одного боку, адекватні компенсаторні механізми, з іншого - енергозбереження. В іншому випадку неплатежі забезпечені", - сказав Хорошковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці заплатили майже 36 мільярдів за "комуналку" в 2011 році

"Ми сьогодні розглядаємо можливість проведення в Україні експерименту в цьому напрямку на базі певного регіону чи міста, в якому спробуємо побудувати модель адресної дотації і показати її результати - успіхи або проблеми. Тільки після цього можна підвищувати тарифи. Я думаю, це було б позитивно сприйнято як з боку інвесторів, так і з боку МВФ", - пояснив міністр фінансів.

Як зазначив Хорошковський, нинішні виплати "хоч і важкі, але можливі і без кредиту МВФ. Це може бути зроблено за рахунок внутрішніх ресурсів, за рахунок наших можливостей займати на фінансових ринках".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський про підвищення тарифів на газ: "Проблема в тому, як і коли"

Хорошковський також повідомив, що після переговорів української делегації МВФ у Вашингтоні в січні 2012 року прем'єр-міністр Микола Азаров особисто спілкувався з главою фонду Крістін Лагард.

"Це дає нам надію на продовження переговорів. І ми зараз готуємо нашу переговорну позицію. Після узгодження часу візиту ми знову будемо виїжджати до них", - заявив міністр фінансів.

Нагадаємо, 24 січня у Вашингтон вирушила українська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим для продовження переговорів з МВФ. За підсумками переговорів, як зазначав віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, МВФ не прийняв рішення про надання Україні чергового траншу кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський розповів, коли підвищать тарифи на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути