вівторок, 29 січня 2013 13:11

"Газпром" може почати "третю газову війну" проти України - експерт

"Газпром" може почати "третю газову війну" проти України - експерт
Фото: pinchukfund.org

"Газпром" може почати "третю газову війну", щоб завдати іміджевого удару по Україні.

Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук у ефірі Українського радіо.

"Дуже важко йдуть справи з реалізацією "Південного потоку". З великою помпою було зварено перший стик. А після того нічого цікавого для "Газпрому" на ринку Європи не було - немає зацікавленості у збільшенні обсягів постачання газу або будівництві обхідних навколо України газопроводів. Не виключаю, що "Газпром" може розв'язати "третю газову війну", щоб завдати іміджевого удару по Україні", - сказав Тодійчук.

За його словами, після пред'явлення "Газпромом" штрафу в розмірі $7 млрд Україні треба звернутися до арбітражного суду.

"Я думаю, що Україна вже давно за прикладом наших сусідів у Європейському союзі повинна була звернутися в арбітражний суд, зважаючи, що декілька років велись безрезультатні переговори, відверто російська сторона нас ігнорує, а зараз перейшла в атаку. Всі, хто звертався з позовом щодо необ'єктивності щодо довгострокових угод з "Газпромом" до арбітражу, виграли", - зазначив Тодійчук.

Експерт вважає, що Україна має шанс виграти судову справу.

"У контракті закладена можливість: попередивши за півроку, ми можемо зменшити на 10% і навіть 20% обсяги закуповуваного газу ... Щодо ціни, то в контракті говориться: якщо стануться докорінні зміни у ціновому полі, то сторони переглянуть формулу. А сьогодні ціни на газ удвічі вищі,ніж на момент підписання контракту", - підсумував Тодійчук.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" може почати "третю газову війну" проти України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути