пʼятниця, 29 червня 2012 12:52

Французьких багатіїв врятували від 75%-го податку

Французьких багатіїв врятували від 75%-го податку
Не всі ініціативи Франсуа Олланда були підтримані. Фото: dp.ru

У Франції уряд ухвалив рішення відкласти обговорення закону про підвищення податку для багатих громадян до 75%.

За словами міністра у справах бюджету Франції Жерома Каюзака, підвищення цього податку не планується як мінімум до 2013 року.

Ідея нового президента Франції про введення 75% податку для багатих громадян викликала критику експертів і конфлікти з сусідніми країнами, які з радістю готові були прийняти заможних платників податків. Так на саміті в США прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон запропонував розстелити червону килимову доріжку через Ла Манш, спеціально для багатих французів. Це викликало різку негативну реакцію з боку французької делегації, однак британський лідер від своїх слів не відмовився.

Крім відмови від введення 75% податку для багатих, уряд Франції ухвалив рішення заморозити 1 млрд євро витрат, передбачених в бюджеті цього року, в рамках боротьби з бюджетним дефіцитом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуніст не побачив серед олігархів жодного "порядного самурая"

Цей захід не стосуватиметься витрат міністерств, які уряд соціалістів вважає "пріоритетними". Це міністерства освіти, юстиції та МВС. Всім іншим відомствам доведеться зменшити свої витрати.

Утім, податкові реформи все ж планується провести найближчим часом. Жером Каюзак повідомив про те, що планується підвищення податку на спадкування, податок у 3% на дивіденди з акцій, скасування податкової пільги на оплату понаднормової праці, підвищення акцизів на тютюн на 6%.

При цьому Каюзак підтвердив рішення нового уряду не скорочувати число держслужбовців, як це робив екс-президент Ніколя Саркозі. Число чиновників збільшиться в системі освіти, юстиції і МВС, як обіцяв президент Олланд, але в інших міністерствах буде проведено пропорційне скорочення штатів.

Уряду Франції треба вишукати додатково 7-10 млрд євро економії, щоб виконати європейські зобов'язання зі скорочення дефіциту бюджету до 4,5% ВВП в 2010 році.

Також уряд прийняв рішення підвищити з 1 липня мінімальний розмір оплати праці у Франції (Smic) на 2%. Це рішення озвучив міністр праці Франції Мішель Сапен. Мінімум тепер становитиме 9 євро 40 центів на годину без вирахувань. З 2% підвищення "реальний" зростання складе 0,6%, решта 1,4% - це дострокова ідексація за рівнем інфляції, яка зазвичай проводиться 1 січня. За 5 років правління президента Саркозі влада Франції не підвищували МРОТ, а тільки індексували його по інфляції.

Проти підвищення мінімальної зарплати в умовах кризи виступав Союз французьких підприємців Medef. Бізнес побоювався, що цей захід ляже додатковим тягарем на малі підприємства та призведе до зростання безробіття. Профспілки, навпаки, наполягали на більш істотному підвищенні.

Зараз ви читаєте новину «Французьких багатіїв врятували від 75%-го податку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути