середа, 15 лютого 2012 09:28

Фірташ вже два роки не платить за газ, куплений у "Нафтогазу"

Фірташ вже два роки не платить за газ, куплений у "Нафтогазу"

Хімічні підприємства, контрольовані бізнесменом Дмитром Фірташем, вже два роки не оплачують газ, куплений у НАК "Нафтогаз України".

Держмонополія протягом цього часу безуспішно намагається зобов'язати підприємця сплатити поставлену сировину на загальну суму майже $330 млн, пише "Комерсант Україна" в публікації "Дмитро Фірташ не вплутує гроші".

Тим часом уряд змушений проводити рекапіталізацію "Нафтогазу" - через гострий дефіцит коштів компанія не може самостійно оплачувати закупівлі російського газу.

В українських судах різних інстанцій розглядається відразу кілька позовів "Газу України" до виробників азотних мінеральних добрив, підконтрольних Фірташу.

Вчора прокуратура Рівненської області повідомила, що 6 лютого Рівненський апеляційний госпсуд підтвердив законність рішення нижчої інстанції про стягнення з "Рівнеазоту", що входить до Group DF Фірташа, понад 1,1 млрд грн заборгованості на користь дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України" - "Газ України".

А всього, згідно з держреєстром судових рішень, позивач просить стягнути з підприємств групи понад 2,6 млрд грн (близько $330 млн) за поставлений в 2010-2011 роках природний газ. Зокрема, концерн "Стирол" заборгував 732,99 млн грн, "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" - 354,87 млн грн, черкаський "Азот" - 390,32 млн грн, "Рівнеазот" - 1,14 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташу дозволили й надалі контролювати два унікальні комбінати

У Group DF і "Нафтогазі" вчора відмовилися від коментарів.

Саме в ці два роки Дмитро Фірташ здійснив кілька великих угод M&A, зазначає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Частково ці кошти могли бути використані на покупки, які Дмитро Фірташ здійснював в Україну та за кордоном протягом 2010-2011 років", - сказав експерт.

У вересні 2010 року Group DF оголосив про покупку "Стиролу". Тоді експерти оцінили угоди приблизно в $500 млн. У лютому 2011 року був придбаний сіверськодонецький "Азот", який, за оцінками учасників ринку, міг обійтися Дмитру Фірташу приблизно в $400 млн. А в березні Group DF купив черкаський "Азот", який колишній власник Олександр Ярославський оцінював не менш ніж в $800 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купить 33 мільярди "кубів" російського газу. З них 8 мільярдів - для Фірташа

Фірташ - не перший лояльний до влади підприємець, який використовує "Нафтогаз" для збереження оборотних коштів своїх підприємств.

У 2009 році меткомбінати "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД) також не платили за газ, маючи заборгованість в розмірі майже 400 млн грн. Тоді ІСД зумів не тільки домогтися збереження постачань газу на свої підприємства, а й відстрочку платежу по ним. На той момент одним із співвласників ІСД був Віталій Гайдук - радник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, а голова правління "Нафтогазу" був Олег Дубина, який раніше очолював один з активів ІСД.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ вже два роки не платить за газ, куплений у "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути