вівторок, 11 жовтня 2011 19:38

Експерт розповів, чому Європа зацікавлена в українському аграрному ринку

Експерт розповів, чому Європа зацікавлена в українському аграрному ринку

Європейський союз зацікавлений у створенні з Україною зони вільної торгівлі, зокрема, тому, що шукає джерело поставок якісних і порівняно недорогих харчів.

Таку думку висловив директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка в ефірі Першого ділового каналу.

"Євросоюз не шукає ринків збуту для своєї аграрної продукції. Чому ми їм і потрібні? Виробництво фермерами харчів забирає майже 50 мільярдів євро на рік дотацій. Євросоюз намагається на цьому економити і шукає поставки якісної та більш дешевої продукції, щоб не платити субсидії зі свого бюджету", - сказав він.

Крім того, за його словами, українським аграріям не варто найближчим часом розраховувати на зростання світових цін на їхню продукцію.

"Нинішні ціни - справедливі. Треба продавати, вести бізнес, а не чекати якихось фантастичних цін, що були, наприклад, минулого року. Спекулянти із зерновими ф'ючерсами пішли з бірж. Прямі покупці мають контракти і до кінця року будуть виявляти дуже слабку активність.Тобто сподіватися на якесь відновлення просто не доводиться", - зазначив експерт.

Наливка також упевнений, що передбачувані збитки держбюджету від скасування мит на експорт зернових до кінця року становитимуть 700 млн грн - перебільшені.

"Втрати бюджету 700 мільйонів - це вигадана в Мінфіні цифра, що не підкріплена практикою. Не було експорту - і Нацбанку довелося вийти на валютний ринок і вкинути в нього 3 мільярди гривень. Якби у нас був нормальний експорт без всяких збочень у вигляді мита та квот, то прихід від експортної виручки від зернових покрив би дефіцит валюти", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Європа зацікавлена в українському аграрному ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути