середа, 24 квітня 2013 00:18

Екологи закликали нардепів не підігравати земельному апетиту "регіоналів"

Екологи закликали нардепів не підігравати земельному апетиту "регіоналів"
Фото: poltava.pl.ua

Екологічні організації звернулись до керівників парламентських фракцій та Комітету Верховної Ради України з  питань екологічної політики та природокористування з проханням не допустити прийняття проекту закону "Про призупинення дії частини другої статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення без проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь)".

На думку громадських діячів, цей документ направлений на узаконення самозахоплень землі та загрожує збереженню територій природно-заповідного фонду.

Зокрема, як повідомив Gazeta.ua представник Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Олексій Василюк, більшість територій природно-заповідного фонду в Україні досі не винесені в натуру і не мають оформлених актів на землю.

За словами еколога, це означає, що всі вони відсутні у земельному кадастрі. Пересвідчитись в цьому можна, дослідивши Публічну кадастрову карту в інтернеті.

"Якщо такий закон вступить в дію, то фермери кинуться освоювати землі, які можуть виявитись територіями природно-заповідного фонду", - пояснили у НЕЦУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через податки аграрії підуть у тінь

Разом з тим, екологи занепокоєні і тим, що  лише землевпорядна документація визначає  цільове призначення земель. Вони зазначили, що в разі, якщо освоєння ділянок буде здійснюватись без оформлення землевпорядної документації, це призведе до розорання пасовищ, будівництва свинокомплексів на цінних чорноземах та інших порушень.

"Адже характер використання землі залежатиме не від її цільового призначення, а від приватної забаганки фермера або потужного інвестора", - наголосили активісти.

Також така зміна, за їхніми словами, може призвести до оранки схилів та балок, де заборонене орне землеробство, хоча вони і числяться у складі земель сільськогосподарського призначення.

"Вилучення вказаних абзаців з закону призведе до збільшення вірогідності самозахоплень, корупційних дій — заволодіння ділянками за декларативним принципом", - переконані екологи.

Слід зазначити, що вищезгаданий законопроект зареєстрували депутати-"регіонали" Денис Омельянович та Артем Пшонка.

Зараз ви читаєте новину «Екологи закликали нардепів не підігравати земельному апетиту "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути