середа, 25 вересня 2013 09:03

Дощі "вимиють" 6 мільярдів з гаманців аграріїв

Дощі "вимиють" 6 мільярдів з гаманців аграріїв
Збитки аграріїв через несприятливі погодні умови можуть сягнути 6 млрд грн. Фото: doska.sumy.ua

Суттєве скорочення строків осінньо-польових робіт, несприятливі погодні умови та надмірні опади по всій території України протягом останніх трьох тижнів можуть призвести до загальних втрат аграріїв у розмірі понад 6 млрд грн.

Такий прогноз оприлюднила Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

За її даними, станом на 23 вересня обмолочено 2 млн га посівів соняшнику (40% від планових площ), що свідчить про скорочення темпів збирання на 36% порівняно з минулим роком.

"За умови, якщо соняшник "простоїть" в полі ще два тижні, варто очікувати суттєвих втрат у якості даної культури та до 1 млн тонн фізичних втрат", - зазначили в УКАБ.

Рекордна площа під кукурудзою в 4,9 млн га та скорочення строків осінньо-польових робіт (на 65% порівняно з 2012 роком) призведе до того, що аграрії не встигнуть її вчасно зібрати і будуть змушені залишити на зиму в полях. Це також створює небезпеку того, що фермери не зможуть провести необхідні роботи з посіву озимих зернових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Нафтогазі" назвали умову, за якої законсервують частину ГТС

"Через зменшення темпів збору ярих культур гостро постає питання щодо темпів сівби озимих, оскільки в такому випадку ми можемо отримати до 30-35% пізніх посівів, які можуть "погано" перезимувати, а в гіршому випадку навіть вимерзнути. За останніми даними, озимих на зерно посіяно 1,5 млн га (18% від запланованих площ), що свідчить про відставання у темпах сівби на 61% відносно минулого року", - зазначили аграрії.

Зараз ви читаєте новину «Дощі "вимиють" 6 мільярдів з гаманців аграріїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути