Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2013 12:59

Українські аграрії ризикують щодня втрачати $5,5 мільйона через "торгову війну"

Українські аграрії ризикують щодня втрачати $5,5 мільйона через "торгову війну"
Щодня Україна в середньому поставляє до Росії сільгосппродукції на $5,5 млн. Фото: epochtimes.com.ua

Через торгові війни з Російською Федерацією втрати сільського господарства України можуть щодня досягати $5,5 млн.

Таку думку висловлюють експерти асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

У 2012 році Україна експортувала сільськогосподарської продукції в РФ на $1,99 млрд, що становить 11% усього українського експорту сільськогосподарської продукції. Виходячи з річного обсягу, щодня Україна в середньому поставляє до Росії сільгосппродукції на $5,5 млн.

"Сума збитку при блокуванні імпорту української продукції в РФ може бути досить великою, так як крім втрат самої продукції, виникнення заборгованості перед замовниками, штрафних санкцій та пені за контрактами та інших прямих втрат, яких зазнають виробники, вони будуть змушені скоротити виробництво, відповідно зросте рівень безробіття, зменшиться ВВП, сальдо зовнішньої торгівлі і зменшаться надходження до бюджету", - цитує слова експерта аграрних ринків УКАБ Ігоря Остапчука прес-служба ассаціаціі.

Найбільші обсяги експорту в РФ минулого року мали сільськогосподарські товари з високою доданою вартістю - шоколад, сири, хлібобулочні вироби, свинина, плодові та овочеві соки. Ці продукти становили більше половини сільськогосподарського експорту до Росії і забезпечили близько $1 млрд валютної виручки.

Практично не зменшилися обсяги експорту до Росії і цього року. За сім місяців 2013 року Україна вже експортувала в цю країну сільськогосподарської продукції на суму $1 млрд 67,4 млн. При цьому структура експорту майже не змінилася.

Зараз ви читаєте новину «Українські аграрії ризикують щодня втрачати $5,5 мільйона через "торгову війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути