понеділок, 10 грудня 2012 14:05

Для 70% українців підвищення мінімальної зарплати буде непомітним - експерт

Для 70% українців підвищення мінімальної зарплати буде непомітним - експерт
Фото: obozrevatel.com

Мінімальна зарплата із січня 2013 року підвищиться на 74 грн до 1176 грн, пенсія - на 63 грн до 907 грн.

Це передбачає Державний бюджет на 2013 рік. Його прийняла минулого тижня Верховна Рада. Наступні підвищення зарплати й пенсії передбачені бюджетом з квітня, жовтня та грудня.

"Мені здається, що якщо ви отримуєте мінімальну пенсію або зарплатню, такі підвищення є суттєвими", - сказав у ефірі телеканалу ТВі депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов.

У відсотковому співвідношенні мінімальна зарплата зросте на 8,7%, пенсія - на 9,7%. Тобто вчитель першої категорії із січня замість 1580 грн отримуватиме 1830 грн, лікар-терапевт вищої категорії - 2105 грн, замість 1820 грн. Професор у виші отримуватиме не 2920 грн, як зараз, а 3380 грн.

"Не думаю, що підняття мінімальної пенсії і зарплати буде відчутним для українців. Адже через коливання курсу гривні та інфляцію ціни на товари та послуги виросли", - зазначив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Проте, за його словами, підняття зарплати і пенсії на такий рівень у теперішніх умовах економіки України та стані гривні є позитивним.

"Адже ті люди, що отримують мінімальну пенсію та зарплату, матимуть після підвищення таку ж купівельну спроможність, як і зараз. Бо якщо б їм не зробили підвищення, вже б через пару місяців вони б могли купити на 5-10% менше товарів, ніж зараз. Через інфляцію їхня купівельна спроможність знизилася б", - сказав Жолудь.

Мінімальну зарплату на держпідприємствах отримує 10% працівників. На приватних підприємствах понад 70% працівників отримує мінімальну зарплату.

"Ті приватники, що платять своїм працівникам мінімалку, зазвичай крім неї дають повну зарплату, яку не оподатковують. Мінімальну зарплату платять офіційно, щоб платити менші податки. Тому для людей, які за такою схемою працюють у приватному підприємстві, надбавка у 74 гривні буде непомітною", - вважає Жолудь.

Нагадаємо, що цього річ мінімальна пенсія та зарплата зросли більше, на 10,5%, а 2011 року - на 12,9%.

Зараз ви читаєте новину «Для 70% українців підвищення мінімальної зарплати буде непомітним - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути