пʼятниця, 01 червня 2012 15:15

Денонсувати "харківські угоди" зараз невигідно - експерт

Денонсувати "харківські угоди" зараз невигідно - експерт
Дмитро Марунич: думаю, в Україні ніхто не піде на денонсацію "харківських угод". Фото: glavcom.ua

Україні невигідно денонсувати "харківські угоди", поки не переглянуто чинні газові контракти з Росією.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Українського радіо.

"Крім того, що там закріплена 100-доларова знижка на газ, там ще є принциповий момент: "харківськими угодами" скасовано штрафні санкції за недобір газу в розмірі 150% в літній період і 300% в осінньо-зимовий. Якщо ми повернемося до першої версії контакту, то у "Газпрому" будуть всі підстави позиватися до Стокгольмського арбітражу стосовно недобору газ з початку поточного року. Думаю, в Україні на цей крок ніхто не піде", - сказав він.

Нагадаємо, вчора Конституційний суд визнав неконституційним закон про внесення змін до регламенту Верховної Ради, згідно з якими народні депутати не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору.

Сьогодні стало відомо, що нардеп від фракції БЮТ-"Батьківщина" Володимир Яворівський зареєстрував у Раді законопроект про денонсацію "харківських угод".

Зазначимо, 21 квітня 2010 року президенти Росії та Україні - Дмитро Медведєв і Віктор Янукович - в результаті переговорів у Харкові домовилися продовжити термін перебування російської бази в Криму на 25 років, починаючи з 2017 року, коли закінчується дія нинішньої угоди, з правом його продовження ще на п'ять років. Влада обґрунтувала таку угоду домовленістю "Газпрому" і "Нафтогазу" про знижки на газ для України.

Зараз ви читаєте новину «Денонсувати "харківські угоди" зараз невигідно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути