середа, 02 січня 2013 19:00

Через півроку гривня може впасти - експерт

Через півроку гривня може впасти - експерт
Андрій Новак Фото: pohlyad.com

У середині 2013 року може статися обвал гривні, якщо резерви золотовалютного фонду танутимуть з такою ж швидкістю як у 2012-му. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав економіст Андрій Новак.

"Економічний прогноз на 2013 рік частково можна побачити у бюджеті на 2013. Там закладено ті прогнози показників, яких очікує наша теперішня влада. Сам бюджет на 4 % менший, аніж бюджет минулого року. Влада очікує, що вона зможе залучити до Держбюджету на 4 % менше коштів. Отже, не очікує зростання економіки. Зменшення доходів бюджету — досить рідкісна ситуація. Навіть враховуючи те, що передбачають збільшення ВВП на 3%, а доходи мають бути меншими на 4%, то питання: де ж має бути той ріст ВВП і куди він має подітися? У самому бюджеті  влада спрогнозувала девальвацію гривні. Якщо у 2012 року ми бачимо курс 8, до 8, то у 2013 році влада сама запланувала курс 8,5. Тобто планується девальвація гривні", - наголосив експерт.

Новак вважає, що наслідком цієї ситуації є погіршення показників трьох основних факторів, які формують курс.

"Це зовнішньо-економічний стан, який включає сальдо експортно-імпортне з одного боку та сальдо капіталу. Другий фактор — це реальна інфляція у країні. Але реальна, а не та, яку нам малює Держкомстат, бо економіку не обдуриш. І третій чинник — формування державного боргу. Держборг влада вирішила не зменшувати, а навпаки збільшує із року в рік. Ця тенденція триває  багато років. І, на жаль, влада не може зупинитися з тим, щоб, якщо не зменшувати, то, принаймні, не збільшувати його. Самим бюджетом передбачено збільшення держборгу. Тобто усі три показники у поганому стані, а, що найгірше, в негативній тенденції. Тому, як наслідок, передбачено девальвацію гривні до 8,5. Влада цим бюджетом показує, що економічна ситуація буде погіршуватися", - зазначив він.

Новак прогнозує, що гривня опуститься до 8,5 тоді, коли вичерпаються держрезерви НБУ. А за теперішніх тенденцій цього можна чекати за півроку.

"Курс тримається за рахунок інтервенцій НБУ на валютному ринку. Так відбувається уже понад рік. І це коштує нам того, що за останній рік золотовалютні резерви НБУ скоротилися більш ніж на 10 млрд доларів. Зараз вони біля 23-24 млрд. Але ліквідна лише частина резервів. Велика частина зберігається у акціях, облігація та дорогоцінних металах, які не є швидколіквідними. Лише 14-15 млрд зберігаються у валюті. Якщо такими ж темпами усе відбуватиметься, у середньому 1-1,5 млрд за місяць, то валютних резервів вистачить максимум на півроку. Далі ситуація буде повністю залежати від того, чи вдасться знову взяти у борг, чи ні, чи буде співпраця із МВФ, чи з інших джерел. Тоді НБУ вже не зможе проводити ці інтервенції на валютному ринку. І що буде з курсом спрогнозувати не можливо", - сказав Новак.

Крім того, експерт наголосив, що про посилення негативних тенденцій в українській економіці свідчить і призначення нового Кабміну.

"Склад і структура нового Кабміну говорить про такі речі: відбулася висока концентрація фінансових, енергетичних та бюджетних ресурсів в руках лічених осіб, які характеризуються тільки однією рисою — максимальною наближеністю до президента України. Я не пам'ятаю такої ситуації за часів державної незалежності, щоб у руках трьох людей були зосереджені практично усі ресурси: і фінансові, і бюджетні, і енергетичні. Усі ресурси зосереджено у трьох руках. Структура Кабміну при тому сформована така, що по будь-якій сфері є не один відповідальний, а будь-яка сфера пов'язана з одним міністром та як мінімуму двома віце-прем'єрами. Наприклад, ЖКГ: є відповідальний віце-прем'єр, а за енергетику відповідальний інший віце-прем'єр. Тоді як у житлово-комунальному господарстві найбільші проблеми пов'язані із енергоресурсами. У результаті, коли виникнуть проблеми не буде з кого спитати. Міністр буде казати, що йому енергетики не дають джерел, а інший говоритиме, що нам ЖКГ не оплачує. Така сам ситуація і в аграрному секторі. Зрештою, вони зможуть перевести стрілки один на одного", - додав Новак. 

 

Зараз ви читаєте новину «Через півроку гривня може впасти - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути