Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2013 09:18

Бойко та Міллер обговорюють створення консорціуму без Європи - джерело

Бойко та Міллер обговорюють створення консорціуму без Європи - джерело
Фото: rian.com.ua

Росія й Україна минулого тижня розпочали переговори про створення двостороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС).

Про це з посиланням на джерело в російському "Газпромі" пише "Комерсант-Україна" у публікації "Труба на двох".

Співрозмовник в українському Міністерстві енергетики та вугільної промисловості підтвердив, що це питання обговорювали минулого тижня під час зустрічі віце-прем'єра Юрія Бойка та голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, а цього тижня обговорення триватиме.

За словами джерела в "Газпромі", Україна зажадала від монополії, щоб майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише керував ГТС:

"Нам сказали, що в договорі має бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менше 60 мільярдів кубометрів газу на рік і гарантовано сплатити послуги з транзиту на суму 2,2 мільярда доларів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сім'я" та "група Фірташа" виторговують вигідні для себе умови консорціуму з росіянами - Ларцев

Джерело зазначило, що сторони поки обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (поставляється або плати), а також можлива відмова української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством (ЕС). Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, слід майбутньому консорціуму. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до $280 за тисячу кубометрів.

"Питання про інтеграцію України до Митного союзу як засобі зниження ціни газу вже не стоїть", - запевнив співрозмовник.

Офіційно сторони не коментують переговори. Але джерело в Міненерго пояснило, що Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони. Це викликано тим, що в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС. Нагадаємо, в 2009 році Україна, Єврокомісія, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк підписали угоду про можливість багатостороннього фінансування модернізації. Загальний обсяг програми оцінювався в $5 млрд, причому перші $300 млн пообіцяли виділити ЄБРР й ЄІБ. Раніше в ЄБРР неодноразово підкреслювали, що готові фінансувати модернізацію ГТС лише за умови проведення масштабних реформ в енергетичному секторі.

Зараз ви читаєте новину «Бойко та Міллер обговорюють створення консорціуму без Європи - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути