середа, 23 жовтня 2013 09:19

Бізнес-клімат України продовжує зростати черепашими темпами

Бізнес-клімат України продовжує зростати черепашими темпами
Інвестиційний клімат в Україні в ІІІ кварталі 2013 року виріс до 2,37 бала. Фото: sled.net.ua

Індекс інвестиційної привабливості України показує зростання другий квартал поспіль.

Як пише "Коммерсант-Украина" у публікації "Выжидательная позиция", це відбувається на тлі перспективи підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Цей показник розраховується Європейською бізнес асоціацією. Опитування керівників 144 компаній-членів об'єднання в III кварталі показало підйом до 2,37 бала. Відзначимо, що дані II кварталу сигналізували про менше поліпшення - з 2,12 до 2,17 бала за п'ятибальною шкалою. Більш високу оцінку інвестиційному клімату підприємці давали ще два роки тому, в III кварталі 2011 року - 2,56 бала.

Останнє опитування зафіксувало поліпшення всіх базових критеріїв: оцінки поточного інвестиційного клімату - з 1,7 до 1,9 бала, його динаміки за останні три місяці - з 2,2 до 2,4 і очікувань на наступний квартал - з 2,4 до 2,7. Субіндекси очікувань рентабельності та інвестклімату в сфері добувної промисловості підвищилися до 2,5 бала.

Ці зміни позитивно оцінили 25% учасників опитування, ще 8% респондентів знайшли інші приводи для оптимізму. Однак більшість - 67% - не помітили взагалі ніяких позитивних змін в інвестиційному кліматі. Такої ж позиції дотримуються і в інших об'єднаннях підприємців.

Позитивні очікування від майбутньої європейської інтеграції зуміли компенсувати зберігається негатив перманентних проблем української економіки. 24% підприємців зізналися в тому, що вони відчули посилення фіскального тиску, а 15% - у тому, що постраждали від посилення валютного регулювання. Торгові війни з Росією назвали проблемою лише 5% респондентів.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес-клімат України продовжує зростати черепашими темпами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути