середа, 27 червня 2012 09:42

Банки хочуть запровадити обмеження на зняття готівки в банкоматах

Банки хочуть запровадити обмеження на зняття готівки в банкоматах
"Приватбанк" запровадив обмеження на зняття коштів у банкоматах. Фото: fotonol.ru

"Приватбанк" запровадив обмеження на зняття коштів у банкоматах.

Вчора банкіри поскаржилися в Національний банк України (НБУ) на те, що їхні клієнти не можуть зняти в банкоматах по картах Visa більше 100 грн за одну трансакцію, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Клієнтів криють банкоматом".

Введення обмеження пояснюється тим, що зниження ставок міжбанківської комісії interchange призвело до падіння доходів банків, і ті можуть спробувати компенсувати збитки збільшенням кількості трансакцій.

Аналогічні обмеження на зняття коштів можуть з'явитися і в інших установах. На думку експертів, банки можуть запровадити ліміти на зняття готівки в банкоматах для того, щоб захистити себе від збитків.

Клієнти банків вже відчули зниження платіжними системами комісії interchange, яку банки-емітенти карт платять банкам-власникам банкоматів за видачу готівки. Ще 10 червня система Visa знизила interchange за всіма своїми картками з рівня 1% +3 грн до 0,5% +2 грн, а система MasterCard 1 червня ввела продукт Debit MasterCard з комісією всього в 2 грн. В результаті у власників банкоматних мереж різко впали доходи від цих операцій, в першу чергу у банків з великими мережами, і вони почали шукати способи збільшити кількість трансакцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, якими будуть інфляція та курс гривні після виборів

Рішення "Приватбанку" банкіри не схвалюють, але називають законним, оскільки дотримується денний ліміт Visa з видачі готівки в 200 євро (2 тис. грн). Ввести ліміт видачі готівки по картках MasterCard банки не зможуть, оскільки система буде їх за це штрафувати.

За словами заступника директора департаменту платіжних систем НБУ Станіслава Широчина, НБУ вітає зниження interchange, так як це дає можливість зменшити тарифи для клієнтів і збільшує частку безготівкових операцій. У свою чергу представники банків не обіцяють зниження тарифів для клієнтів, так як вважають це збитковим.

Зараз ви читаєте новину «Банки хочуть запровадити обмеження на зняття готівки в банкоматах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути