вівторок, 20 березня 2012 13:32

Арбузов розповів про мільйони гривень, які виграє "Нафтогаз" від розрахунку в рублях

Арбузов розповів про мільйони гривень, які виграє "Нафтогаз" від розрахунку в рублях

Використання в розрахунках між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" російських рублів може забезпечити курсові переваги українській стороні.

Про це заявив голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов під час зустрічі з головою комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Верховної Ради Віталієм Хомутинником, повідомила пре-служба регулятора.

Зокрема, у додатковій угоді до контракту на постачання російського газу "Нафтогазом" та "Газпромом" не зафіксовані пропорції сплати за поставлений газ російськими рублями та доларами США. Ця величина визначатиметься з огляду на інтереси НАКа, а також застосовуватиметься комбінований підхід до проведення розрахунків.

"Здійснення розрахунків за газ відбуватиметься виходячи з економічної доцільності, з урахуванням курсових коливань у момент здійснення відповідного платежу та об'ємів пропозиції на валютному ринку України. Оскільки рубль – більш волатильна валюта, то при зниженні його курсу відносно долара США і гривні, українська сторона отримуватиме додатковий курсовий виграш", - підкреслив Арбузов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк: Україна досягла інфляції, як у США

Як повідомили у прес-службі НБУ, за умови коректного обліку курсових коливань, потенційний ефект "Нафтогазу" може вимірюватись мільйонами гривень.

Арбузов також зауважив, що долари США та євро не конвертуватимуться в рублі для розрахунків за газ, оскільки сьогодні Україна забезпечена достатньою рублевою ліквідністю – Росія є основним торговельним партнером України.

"Це, в свою чергу, дозволить не знижувати золотовалютні резерви під час розрахунків за газ", - констатував глава НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов розповів про мільйони гривень, які виграє "Нафтогаз" від розрахунку в рублях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути