четвер, 15 березня 2012 09:54

Європейці зруйнували плани "Газпрому" пустити газ в обхід України

Європейці зруйнували плани "Газпрому" пустити газ в обхід України

Європейська комісія зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, які з'єднують Nord Stream з газовою інфраструктурою ЄС, резервувати до 50% їх потужності під доступ інших постачальників газу.

Як пише "Коммерсант" (№ 45 (4830), 15.03.2012) в публікації Дмитра Бєлікова "Єврокомісія потіснила "Газпром", це означає, що через Nord Stream ("Північний потік") "Газпром" зможе прокачувати порядку 27,5 млрд куб. м газу - половину потужності Nord Stream.

Таким чином, "Газпром", який обіцяє перенаправити більшу частину транзиту газу з українського напрямку в газопровід Nord Stream, навряд чи зуміє виконати цю погрозу.

Вчора юрист Gascade (керує транспортними активами Wingas - СП "Газпрому" і німецької Wintershall) Гордон Томас, якого цитує агентство "Прайм", заявив, що газопровід NEL, що є продовженням труби Nord Stream на території Німеччини, не зумів домогтися від Єврокомісії дозволу на виключення від доступу третіх осіб.

За словами Томаса, "заявка (в Єврокомісію) була подана, але відхилена".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купуватиме газ в Європі, обходячи "Газпром" - ЗМІ

Він підкреслив, що "повторно вона подаватися не буде", не пояснивши причин цього рішення. Томас лише уточнив, що тепер NEL буде змушений резервувати не менше 35% потужностей для доступу третіх осіб.

Проектна потужність газопроводу становить 20 млрд куб. м, тобто під доступ третіх осіб буде резервуватися близько 7 млрд куб. м. Відповідно, через NEL "Газпром" зможе прокачувати не більше 13 млрд куб. м газу, який прийде в Німеччину через Nord Stream.

NEL - газопровід протяжністю 440 км і потужністю 20 млрд куб. м, початковою точкою якого є Грайфсвальд (узбережжя Німеччини в Балтійському морі), а кінцевою - газосховище "Реден". Будівництво ведеться Wingas (володіє 51% акцій проекту), а також E.ON, Gasunie і Fluxys. Уже побудовано більше 320 км, запуск намічений на 2012-2013 роки. Вартість проекту - 1 млрд євро. NEL повинен з'єднати підводний газопровід Nord Stream, який йде по дну Балтики з Росії до Німеччини, з газотранспортною системою ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Європейці зруйнували плани "Газпрому" пустити газ в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути