четвер, 02 червня 2011 11:27

Янукович дав добро списати 52 мільярди боргу з підприємств ПЕК

Янукович дав добро списати 52 мільярди боргу з підприємств ПЕК

Президент України Віктор Янукович підписав закон про списання заборгованості з підприємств ПЕК.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Закон "Деякі питання списання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" було прийнято Верховною Радою 12 травня.

Разом з ним прийняли закон N8352 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо питань оподаткування природного газу та електричної енергії)".

Нагадаємо, цими законами передбачається списання 24 млрд грн заборгованості підприємств ПЕК перед державним бюджетом.

Окрім того, законами списується заборгованість між самими підприємствами ПЕК в обсязі понад 27,8 млрд грн.

Таким чином, загальна сума всієї заборгованості, яка списується з підприємств ПЕК, становить близько 52 млрд грн.

Два закони про списання гігантської суми було прийнято за скороченою процедурою: обговорення законопроекту N8351 тривало лише близько 15 хвилин, а законопроект N8352 обговорювали ще менше — 10 хвилин.

Згідно з документом, списані борги за природний газ, що утворилися станом на 1 січня 2010 року у підприємств ПЕК, облгазів, Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" і її дочірніх компаній - "Укргазвидобування", "Укртрансгаз", "Чорноморнафтогаз".

Одночасно з цим списується заборгованість ДК "Газ України" перед "Нафтогазом України" в межах сум, нарахованих підприємствам ПЕК і облгазів, також заборгованості підприємств ПЕК з пені і штрафів, нарахованих їм за борги за газ, спожитий в 1997-2011 рр..

Іншими пунктами документа списані борги за електроенергію станом на 1 січня 2010 року з боку обленерго (більшість з них перебуває в приватних руках - Gazeta.ua) перед ДП "Енергоринок", а також з боку "Енергоринку" перед енергогенеруючими компаніями та НЕК "Укренерго ".

Крім того, парламент списав зобов'язання "Укренерго" з відрахувань на реалізацію комплексної програми розвитку вітроенергетики в Україні.

Згідно із законопроектом № 8352, списанню підлягають податкові борги накопичені НАК "Нафтогаз Україна" (за винятком боргу з ПДВ, який виник при митному оформленні імпортного газу), "Укртрансгазом", "Укргазвидобуванням", "Чорноморнафтогазом" і обл-, міськгазами на 1 січня 2011 року. Крім того, списанню підлягають податкові зобов'язання, що виникають у зв'язку із застосуванням механізму списання боргів за газ їм електроенергію між підприємствами ПЕК.

Зараз ви читаєте новину «Янукович дав добро списати 52 мільярди боргу з підприємств ПЕК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути