четвер, 19 травня 2011 10:24

Через російський "Північний потік" Україна втратить $ 700 млн - джерело

Через російський "Північний потік" Україна втратить $ 700 млн - джерело

Через запуск російського газопроводу Nord Stream "Укртрансгаз" наступного року може втратити $ 700 млн виручки.

Про це повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, пише "Комерсант-Україна" у статті "Не обминайте повз".

У прес-службі компанії Nord Stream AG, що будує однойменний газопровід, 18 травня заявили про плани з'єднати три секції першої нитки трубопроводу вже до кінця червня. Раніше в компанії планували зробити це до кінця серпня. А постачання газу цією магістраллю безпосередньо з Росії до Євросоюзу можуть початися вже в жовтні, а не в грудні-січні, як планувалося раніше. У свою чергу, "Газпром" приступив до практичної реалізації проекту другого газопроводу в обхід України.

У прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості коментувати ситуацію не стали. Втім, високопоставлене джерело в міністерстві заявило виданню, що це вкрай негативно позначиться на транзиті газу через територію Україну. За його словами, в найближчі два роки обсяг споживання газу в країнах Євросоюзу зросте на 25 млрд куб. м.

"Ми сподівалися, що ці обсяги все-таки підуть по українській газотранспортній системі", - сказали в Міненерго.

Співрозмовник видання нагадав, що пропускна здатність ГТС в напрямку Західної Європи становить 142 млрд куб. м, тоді як фактично в 2010 році в Європу було передано 95 млрд куб. м. За його розрахунками, через запуск Nord Stream "Укртрансгаз" вже в наступному році недоотримає $ 700-720 млн виручки.

Ситуація посилюється тим, що Україна зараз веде переговори з "Газпромом" про перегляд формули ціни природного газу, зазначив член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

"Домогтися збереження обсягу транзиту і зниження ціни одночасно - нездійсненне завдання", - вважає він.

Втім, аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Віталій Шушковський зазначив, що споживання газу в Європі зростатиме, і нові проекти значною мірою орієнтовані саме на це, а "Газпром" у будь-якому разі залишиться зацікавлений у використанні розташованих в Україну підземних сховищ газу.

Зараз ви читаєте новину «Через російський "Північний потік" Україна втратить $ 700 млн - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути