вівторок, 01 березня 2011 14:40

Фірташ придбав у Ярославського черкаський "Азот"

Фірташ придбав у Ярославського черкаський "Азот"

Олександр Ярославський продав Дмитру Фірташу черкаський "Азот".

Про це повідомили джерела на вітчизняному хімічному ринку.

За їх словами, сума операції склала від $700 до $800 млн.

Нагадаємо, раніше в Антимонопольний комітет надійшов запит на дозвіл концентрації за рахунок черкаського "Азоту". Однак, в АМКУ не називали ім'я потенційного покупця.

У свою чергу власник черкаського "Азоту" Олександр Ярославський оцінив завод мінімум в $800 млн. За словами експертів, Ярославський мав достатньо підстав диктувати свою ціну можливим покупцям.

По-перше, він володіє великою вагою на внутрішній арені. А по-друге, має кількох впливових бізнес-партнерів в Росії, які можуть надати підтримку у разі спроб недружнього поглинання. До них традиційно зараховують найбагатших бізнесменів Росії Олега Дерипаску та Романа Абрамовича.

Крім того, в міноритаріях "Азоту" несподівано опинилися й інші досить впливові люди, здатні вплинути на результат переговорів. За даними хранителя акцій (банк "Аваль"), з 2007 року 11,3% акцій (14 млн штук) "Азоту" записано на російське ВАТ "Сильвініт", яке в парі з "Уралкалія" є найбільшими виробниками калійних добрив в Росії. Зараз планується об'єднання цих підприємств, і після цього нова група посяде третє місце у світі за обсягом виробництва з капіталізацією близько $24 млрд. Куратором і основним акціонером об'єднаної компанії, як очікується, стане близький до Кремля Сулейман Керімов. Тому акціонери "сильвинитом" мають достатньо важелів впливу, щоб при бажанні забезпечити сприятливий розвиток свого міноритирного бізнесу в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ придбав у Ярославського черкаський "Азот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути