середа, 26 жовтня 2011 16:47
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Свято свині

У нашій країні зазвичай думати не люблять. Іноді мені здається, що тут усе відбувається, як на полюванні: жодних думок — усе залежить лише від миттєвої реакції і доброго окоміру.

Те, що біл-борди давно стали не просто візитною карткою України, а діагнозом і деколи навіть вироком — давно не секрет. Бо все, що відбувається на великих кольорових панно — щира правдонька.

Десь понад місяць мені рекламували Свято Свині, де символ праматері свинячого роду обіцяв неабиякі розваги на прабатьківщині Особливої Свині — у місті Миргород. Що мало відбутись там, у гоголівських місцях — ярмарок відбірної свинини, міжрегіональний з'їзд усіх свиней України чи фестиваль коліїв, — достеменно невідомо. Але щось підказувало, що забава буде весела — на радість дітям і захисникам тварин.

Чи вони видадуть мені табельну зброю?

Не встигла затверднути кров у кров'янці миргородських рекордсменок, як за кілометр від свинячого біл-борду з'явився щит, на якому значився бадьорий заклик: "Поборемо браконьєрство разом!".

Ні, я розумію, що побороти браконьєрство в нашій країні, втім, як і корупцію або божевілля, самотужки неможливо. Неодмінно слід займатися такою серйозною справою всім миром. Однак я досі не збагну, якою може бути моя особиста участь у боротьбі з браконьєрами?

Може, вони розраховують на мою моральну підтримку? Чи очікують дзвінків на "гарячу лінію"? Мовляв, тривога: у лісі під Тетеревом браконьєри на джипах загнали лося і двох зайців. Приїздіть, номери машин: 0007 КМ, 0002 ВР… Чи коли я — любитель природи — звернусь до них, вони візьмуть мене у спеціальну бригаду й видадуть табельну зброю?

Іноді хочеться думати, що таке могли вигадати певні революційні сили, які в такій прихованій формі капають народу на підсвідомість: пора припиняти нарешті Свято Свині, час вигнати нарешті браконьєрів із наших лісів. Але хто в таке повірить, крім мене?

Зараз ви читаєте новину «Свято свині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути