Ексклюзиви
середа, 20 жовтня 2010 16:58
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Поганий патріот

 

Не знаю, наскільки правдивою є легенда про зрадників Перл-Гарбору — найбільшої й найтрагічнішої за всю історію поразки американської армії. Втім, у цьому конкретному випадку достовірність не грає великої ролі.

Суть легенди в тому, що після розгрому, вчиненого японською армією, американці заповзялися шукати у своїх лавах шпигунів. І викрили їх дуже легко, адже вони легко відтворили весь "джентльменський набір" американського патріота, а головне — знали напам'ять усі чотири куплети гімну США. Нормальні американці знали лише перший куплет.

Немовби на противагу цій, існує й інша легенда. Кажуть, у нацистських інструкціях із проведення зібрань рекомендували покласти край виконанню німецького гімну "Німеччина понад усе", тому що зазвичай ніхто не пам'ятав більше однієї-двох строф. Кепське знання гімну вважали, мабуть, приниженням національної святині, а отже — поганим виконанням патріотичного обов'язку. Втім, відомо, що згодом, прийшовши до влади, співати гімн нацисти своїх співгромадян таки навчили.

Я часто згадую ці протилежні легенди, коли стикаюся з різноманітними виявами українського патріотизму. "Щирим", "професійним", "футбольним", "регіональним", "єдино правильним"... Мене завжди турбувала в собі одна річ: я не знаю, наскільки я добрий патріот.

З одного боку, навіть коли залишаюся сам на сам із телеекраном, де грає гімн, я підводжуся, стою і співаю, доки дограє. Наче збоку стежить за мною хтось дуже добрий і правильний. З другого боку, я часто не знаходжу в собі сил витримати цей ритуал до кінця, коли хтось поруч. Так, ніби себе й свої дурнуваті комплекси я люблю більше за Україну. Але це зовсім не так. Я точно знаю, що ніколи не зраджу її, хоч і ніколи не вивчу другий і третій куплети гімну до кінця. Але найбільше сподіваюся на те, що це нікому ніколи не захочеться перевірити.

Зараз ви читаєте новину «Поганий патріот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути