середа, 14 вересня 2011 15:48
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Остання осінь

У сонячних вересневих днях криється непоясненна тривога. Точніше, вона з'являється в людях, які доживають останні теплі дні року, психологічно готуючись до сезону завмирання природи. Осінь завжди починається теплом, а закінчується першими снігами.

Наша осіння теплінь принесла цілком конкретну смерть. Просто за нашим вербовим плотом сталася трагедія, гідна кримінальної хроніки. Двоє молодиків отруїлися наркотиками.

Одного з них я добре знав. Ще навесні Ігор узяв у мене покататись велосипед — на "пару днів". Йому було лише 27 — височенний вічний підліток із коротко стриженою бідовою головою та широкими мужицькими долонями жив на батьківській дачі, наче в реабілітаційному центрі. Класичний випадок, де невдале виховання поєдналось із поганим оточенням і відсутністю характеру.

Отже, варто було батькам виїхати на відпочинок, як з'явився друг з отрутою.

Ще навесні Ігор узяв у мене покататись велосипед

Вони лежали в садку кілька днів, як безглузді плоди ранньої осені — поруч із жоржинами й айстрами, які так любить Ігорева мама, поруч із важкими головами жовтих гарбузів. Буквально за кілька метрів від нас і нашого життя.

Тобто, життя й далі триває. Так само лагідно гріє сонце, немов і не сталось нічого. Так само цвітуть осінні квіти, виповзають погрітись на дорогу вужі та мідянки і п'янко вечорами пахне втомлена трава. Але для нас уже все тут не так, як було колись. Звісно, якщо несила вдати, що нічого не сталось, треба з цим якось змиритися. Списати все на Божий промисел, долю чи трагічні обставини.

Однак неможливо вимкнути це, як набридливий телевізор, неможливо перезавантажити себе, як комп'ютер. Хоча, здавалося б, і горя мені від того немає, і логіка підказує, що по-іншому статись не могло. Але що мені робити з цим осиротілим велосипедом, який стоїть тепер самотньо в мене під ялинкою? Наче коник, який втратив хазяїна в цій останній осені.

Зараз ви читаєте новину «Остання осінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути