Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2007 15:20
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Нормальні люди

 

Кілька днів тому я переглядав дивовижно цинічні фотографії. 1944 рік, здорові і життєрадісні есесівці-чиновники концтаборів Аушвіц-Біркенау на відпочинку. З ними дебелі й молоді, кров із молоком німецькі фрау. П"ють вино, весело розмовляють, співають хором і багато сміються. Поглянеш — живі, вродливі, нормальні люди. Нічим не гірші за паралельних радянських героїв тої епохи, наприклад Любові Орлової та Леоніда Утьосова.

І від їхньої нарочитої життєрадісності стає вже ну зовсім зле. Адже за кількасот метрів від їхніх здоровозубих арійських посмішок — зовсім інший світ: з автоматниками на вишках, крематоріями, газовими камерами, болем, стражданням, смертю.

Такий контраст, можливо, породжує в людині найгострішу відразу і страх тому, що саме звичайні, нормальні люди працювали на фабриках смерті. Не моральні покручі або маніяки-нелюди, а  прості сини бакалійників, учителів і інженерів. Акуратні виконавці чиєїсь злої волі. По суті, жертви пропаганди й інтенсивного промивання мізків.

Йому платять добру пенсію як ветерану війни

Дачу моїх батьків і старого енкаведиста розділяє дірявий паркан, крізь який ходять бездомні пси. Дядя Лаврентій — добродушний і, як його німецькі колеги з Аушвіца, цілком нормальний. У свої 85 років він не лінується регулярно підгодовувати голодних псів. Він добрий до своїх дітей, внуків і правнуків. Він бадьорий і оптимістичний — просто душка. Йому платять добру пенсію як ветерану війни, хоч на війні він не воював.

У нього також, мабуть, є фотографії, де вони, молоді офіцери НКВД, усміхаються і п"ють чай із самовара зі своїми бойовими рязанськими подругами. А тут, лише за кілька метрів — закатовані українські сім"ї, діри в животах, удавки на жіночих шиях, мертві немовлята.

Живі, вродливі, нормальні люди.

Зараз ви читаєте новину «Нормальні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути