середа, 14 грудня 2011 15:36
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Марія

Трапляються в житті звичайні збіги, які призначені ніби для розваги. А бувають і такі, що змушують серйозно замислитись. Утім, найбільш моторошні й містичні з них заводять іноді в ступор. Їх особливість у тому, що ніяк не розібрати, чому вони служать і що означають.

Був я проїздом у батьків. Вироблена роками звичка читати нагромаджену за останні місяці пресу й цього разу спрацювала.

Я розгорнув газету якраз на сторінці, де була стаття про відому  фотографію з мертвими дітьми. Там  був докладно описаний клінічний випадок із царини психопатології, коли божевільна мати-циганка у далеких 1920-х повісила на дереві всіх своїх п'ятьох дітей. Із цією світлиною потім десятиліттями носилися, як із писаною торбою, всі, кому хотілося цих нещасних дітей записати в жертви оунівців.

Доходжу я до кінця статті, де з документальною достовірністю подається прізвище божевільної циганки та її зображення. З обличчя не видно ні одержимості, ні жорстокості. Прізвище — Марія Долінська. З цим нелегким багажем я й заснув.

Божевільна мати повісила на дереві всіх своїх п'ятьох дітей

Прокинувшись, вирушив у дорогу, як я її називаю, "із дому додому". Але дорогою вирішив зазирнути до банку — поміняти гроші на гроші. Став у чергу і чекаю. Поряд операціоніст веде звичну банківську розмову з хлопчиною, який вирішив переоформити свою платіжну картку. Вони обмінюються формальностями, а я собі слухаю. Аж раптом операціоніст запитує хлопця:

— Як ім'я та прізвище вашої мами?

У цей момент, коли час скорочується до якихось часток секунди, в моїй голові ні сіло ні впало прострелило: "Марія Долінська".

А хлопець бере й відповідає, як по написаному:

— Марія Долінська.

Можна скільки завгодно описувати страх упереміш із захватом, ніби доторкнувся до чогось забороненого. Можна вважати це гримасою долі. Знати б тільки, навіщо ця гримаса була потрібна саме мені того мрячного дня цієї найсухішої в моєму житті осені, яка щойно стала зимою.

Зараз ви читаєте новину «Марія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути