понеділок, 21 серпня 2006 17:46
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Естонські фрази

 

Кілька років тому мені спала на думку революційна ідея — купити європейський паспорт. Це сталося після чергового принизливого стояння в черзі до якогось "шенгенського" консульства. Пожбуривши в найглибші закапелки підсвідоме бажання розбомбити осоружну установу під синьо-зоряним прапором, я поліз в Інтернет. Де одразу все і знайшов.

Зашифрований сайт за цілком символічну плату пропонував золоті гори. Спраглі громадяни неєвропейських країн могли придбати за помірну плату шкіряні корочки з власним портретом усередині та новим ім"ям. За 400 баксів я міг стати естонцем, трохи дорожче коштувало фіктивне польське громадянство, кілька тисяч фунтів треба було викласти за підданство англійської королеви. Справжній паспорт мертвого громадянина Ірландії коштував 24 тисячі євро. Але куди мені до мертвого!

Не можна літати літаками — тоді точно тюрма

Із дешевими підробками можна було пересуватися Європою. Автори сайту попереджали, що в жодному разі не можна літати літаками — тоді точно тюрма. Рекомендували натомість перетинати кордон нічними потягами. Вночі, мовляв, навіть німці забувають свої ручні комп"ютери, де все про нас записано.

От, наприклад, захотілося новоспеченому естонцю Тоомі Таарве, тобто мені, приїхати до Німеччини. А як їхати? Звісно ж, через Польщу. Я сто разів уявляв собі цю безсонну ніч і прикордонників із собаками.

Я стирав тремтячою рукою холодний піт і повторював завчені естонські фрази, розтягуючи голосні. Як учили нас радянські анекдоти. На той випадок, якщо німецький прикордонник, який випадково виявиться затятим туристом, привітається зі мною естонською: "Хаед аеґа!". А я не розгублюся і спокійно відповім йому: "Терве". І він усміхнеться і скаже мені: "Ласкаво просимо до об"єднаної Німеччини!". І ніхто не спитає, чи маю я гроші на перебування в країні, коли повертаюся і чи є в мене зворотній квиток. Я просто скажу йому: "Данке шон, муділа". Муділа естонською означає "малюк".

Зараз ви читаєте новину «Естонські фрази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути