Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2012 15:50

Жувати жуйку корисно у випадках зниженої кислотності та синдрому Шегрена

Жувати жуйку корисно у випадках зниженої кислотності та синдрому Шегрена
Фото: smoking-room.ru

Леся Скодин, мама 9-класника, скаржиться, що син весь час жує жуйки.

"Вранці виходить з дому - відразу жуйку, - каже жінка. – І так до пізнього вечора у нього в роті завжди жувальні гумки. Я і просила, і сварила – нічого не допомагає. Спробувала давати менше кишенькових грошей, щоб не мав за що купувати гумки, але він все одно купує жуйки замість обіду".

"Жувальною гумкою можна скористатися тільки у трьох випадках, - коментує гастроентеролог Лоліта Колесник. – Якщо у людини знижена кислотність, якщо у неї синдром Шегрена і з гігієнічних міркувань. Що це означає? Є люди, які скаржаться на сухість у роті. Їм перед вживанням їжі треба подразнити слинні залози, щоб ротова порожнина зволожилась і відповідно була готова до їжі. Адже в ротовій порожнині перетравлюються вуглеводи".

Якщо в людини немає таких проблем, каже лікар, то вона може жувати гумку, тільки якщо не встигла почистити зуби вранці після їжі, або, якщо скуштувала якусь пікантну страву на обід, і їй треба освіжити подих.

"Але починати день з жувальної гумки категорично заборонено, - застерігає Колеснік. – Якщо ти пожував жуйку і не поїв після цього через півгодини чи годину, ясна річ, матимеш проблеми зі здоров'ям. Під час жування гумки заводяться слинні залози, тоді заводиться шлунок, відповідно підшлункова залоза і жовчний міхур готується до роботи - всі чекають на їжу. А її немає. Ось тоді починаються гастрити, проблеми з кишечником".

Також гастроентеролог радить звернути увагу на те, з яким смаком ви купуєте жувальні гумки.

"Якщо купуєте жувальні гумки, то вони повинні бути ментолові, - продовжує гастроентеролог. - Мусите пам'ятати, написи на пачках жувальних гумок ще не свідчать про присутність в гумці того чи іншого фрукту. Зате говорить про присутність в жуйках барвників. Тобто там немає ніякого апельсину, лимона, кавуна, у ментолових ще може бути ментол".

"Все, що містить барвники, - це дуже шкідливо для печінки, для кишково-шлункового тракту і для шкіри", - додала Колеснік.

Зараз ви читаєте новину «Жувати жуйку корисно у випадках зниженої кислотності та синдрому Шегрена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути