Фітотерапевт Борис Скачко з Києва в морози радить їсти вранці не каші, а більше м'яса та жирної риби.
"Північні народи, щоб зігрітися, в своє меню переважно включають м'ясо. Щоб допомогти організму, потрібно використовувати спеції: до м'яса додати імбир та перець, до риби - корицю і гвоздику. Вийде ідеальна їжа для "обігріву". Білки дадуть організму тепло, а прянощі не тільки посилять травні і обмінні процеси, а й активізують кровообіг - а значить, тепло розіллється по організму.
Яловичина перетравлюється 7-8 годин, свинина - близько 9. Тому тепло організму забезпечено до середини дня. Вранці можна з'їсти сала. Воно не тільки зігріє. Справа в тому, коли ми спимо, наша печінка посилено працює - чистить організм. І вранці ту жовч, яку вона зібрала за ніч, потрібно допомогти їй викинути. Найлегше це зробити за допомогою сала. Сніданок із шматочком сала досить поживний та вітамінізований. Сало усуне застій жовчі і виведе шлаки.
Якщо ж на обід з'їсти, наприклад, жирну рибу, то можна не боятися холоду до самого повернення додому" ,--розповідає лікар.
Однак вечерю він пропонує робити легкою: кисломолочні продукти або тушковані овочі.
" Уночі організм може зігрітися і під ковдрою", - додає він.
З настанням тепла треба більше переходити на вегетаріанську їжу.
"Рослинна їжа допомагає легше пережити спеку. Тому я вважаю, що українцям взимку, коли організм потребує обігріву, потрібно ставати більше м'ясоїдами, а влітку - вегетаріанцями ".
Коментарі
4