Найпопулярніші напої у Казахстані — кумис і шубат. Його п'ють двічі на день перед прийомами їжі. Місцеві мешканці кажуть, ці напої подовжують життя і омолоджують організм.
"Шубат і кумис п'ю кожного дня вранці і ввечері. Випиваю 200 грамів. Навіть у 80 не почуваюся старшим 40 років", - сказав кореспонденту Gazeta.ua мешканець Алмати Маді Аширов.
"У кумисі і шубаті є все необхідне людському організму: від білків до мікроелементів. Той, хто п'є кумис чи шубат регулярно, хоча б три місяці на рік, ніколи не буде скаржитися на здоров'я. А люди, які вживають цей напій постійно, завжди спокійні, енергійні, повні сил і бажання творити", - додав він.
Шубат роблять із верблюжого молока, а кумис — із кобилячого. В Казахстані його можна купити в будь-якому супермаркеті. А в Алматі ці напої продають на розлив на Зеленому базарі. Півлітра напою коштує 225 тенге (близько 11 грн).
"Ці напої повністю натуральні. У верблюже чи кобиляче молоко додають молочну закваску і залишають у теплому місці на 1-2 дня для бродіння. Після цього продукт готовий до вживання", - розповіла Уазіпа Ніязова. Вона продає кумис і шубат на Зеленому базарі.
"За вмістом вітамінів верблюже молоко в багато разів перевершує коров'яче. Один літр шубату може задовольнити добову потребу людського організму у вітаміні С, тіаміні і рибофлавіні. Цей напій містить набагато більше жиру, білка і мінеральних речовин, ніж звичайний кефір. Всі казахи вважають його еліксиром молодості і прекрасним афродизіаком. У лікувальних цілях його застосовують при астмі, туберкульозі, діабеті і псоріазі.
Кумис застосовують при виснаженні і авітамінозі. Після його вживання людина відчуває бадьорість і приплив сил. Він підвищує вміст гемоглобіну і нормалізує обмін речовин. Це напій дуже корисний для шлунку, він має здатність нормалізувати роботу органів травлення. Лікарі радять вживати кумис при виразці шлунку, туберкульозі і серцево-судинних захворюваннях", - розповіла жінка.
Коментарі
5