Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2012 11:28

Очищувати печінку оливковою олією ефективно, але можна не всім

Очищувати печінку оливковою олією ефективно, але можна не всім

- У мене утворюються невеликі камені в печінці, - каже тернополянин Олег Донцов, 50 років. - Лікар порадив, щоб не доводити до операції, чистити її народним методом. Роблю це раз на три місяці.

За чотири дні до очищення починає їсти лише овочі, фрукти і зелень. П'є сік буряка. В день очищення - лише теплу воду. Зранку вдягається тепліше. Після обіду прикладає до правого боку грілку з гарячою водою. Тримає її кілька годин, аби печінка добре прогрілася. Обідає овочами, потім нічого не їсть.

- Близько 19-ї вечора, коли бачу, що бік достатньо сильно розігрітий, випиваю склянку оливкової олії. Вона має бути кімнатної температури, але чим тепліша, тим краще. Роблю це на голодний шлунок — так олія подіє краще. Сьорбаю потроху, щоб не нудило, і запиваю водою. Нюхаю шкірку чорного хліба або полощу рот.

Інколи змішує олію з соком одного лимона — жовч краще виділяється від кислого смаку. Коли не має хорошої олії або не можу випити всю - розмішує у склянці води дві столові ложки сорбіту. Випиває півсклянки, потім робить перерву 15 хвилин і випиває решту. Лягає або сідає з грілкою на правому боці.

- Коли стає краще, можу поїсти. Вичавлюю у соковижималці багато соку — змішую буряк, яблука і моркву. Яблука беру кислуваті, тоді виходить смачніше. За дві-три години починається сильний пронос. Після цього ще трохи тримаю грілку.

Починає їсти, лише коли відчує апетит. З'їдає салат зі свіжої зелені з лимонним соком. Наступного дня — кашу на воді з маслом. Далі повертається до звичайної їжі. Але не їсть м'яса і риби, бульйонів, білого хліба, гострого. Їсть салати, каші, овочі, горіхи, картоплю, сир.

- Деякі камені виходять не одразу, і печінка трохи болить. Тоді за місяць ще раз повторюю процедуру. УЗД показує, що камінці стають меншими або розсмоктуються.

Коли є камені в печінці, таке очищення може призвести до забивання жовчних протоків, каже столичний гастроентеролог Людмила Науменко, 32 роки. Оцінити, чи допоможе це конкретній людині, може лише лікар.

- Це ризикований метод. Рекомендувати його всім не можна. Хто схильний до запорів і точно не має каменів у печінці або жовчному міхурі - може ним скористатися. Інколи це допомагає, виганяє жовч. Усе залежить від розмірів каменів і місця, де вони знаходяться. В кого є камені, але невідомо, якого розміру і де, - я забороняю таке робити. Добре, якщо камінь великий і не може зрушитися. Якщо камінці дрібні, вони можуть забити жовчні протоки. Щоб видалити їх, потрібна операція.

Зараз ви читаєте новину «Очищувати печінку оливковою олією ефективно, але можна не всім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути