вівторок, 21 серпня 2012 17:13

Метеочутливим людям варто періодично міряти тиск

Метеочутливим людям варто періодично міряти тиск
Половина людей не відчувають, що мають схильність до гіпертонії. Фото: vmdaily.ru

"Останні дні ходжу, як п'яна, з думкою, де б то впасти і поспати. А перед сильною зливою завжди ноги так болять, що мало не на стелю лізу. Зміну погоди чую за декілька днів. Інколи голова болить, хочеться лягти і лежати з закритими очима, і кістки крутить-викручує. Коли п'ю якісь пігулки, коли так обходжусь. Боюся, що ж мене тоді чекає в старості, якщо зараз так реагую на погоду. Ще помітила, що моя донька перед погіршенням погоди, або, коли погода часто змінюється, робиться дуже вередлива", - розповідає Наталія Шульга з Полтави.

Під час зміни температурних показників - спека, а потім різке похолодання - у багатьох людей змінюється судинний баланс, каже Василь Нетяженко, терапевт, член-кореспондент Академії медичних наук.

"Реагують на погоду стомлені люди, ті які мають підвищений тиск, які або лікуються нестандартизовано, по порадах товаришів, знайомих. У таких пацієнтів на зміну погоди може бути аритмія серця, запаморочення. Це зовсім не значить, що у них обов'язково перед цим була якась соматична патологія. Людина може втрачати на короткий період часу орієнтацію через різке підвищення чи зниження артеріального тиску".

У спеку лікар радить пити не менше двох літрів води, не вживати препарати, які знижують чи навпаки підвищують частоту серцевих скорочень. А також по мірі можливості міряти тиск.

"Останні роки все частіше люди почали скаржитись на підвищений тиск. Чомусь у нас діє стереотип, що гіпертонія буває тільки у людей похилого віку. Але вона трапляється й у молодих людей у віці 18-20 років. У них спостерігається вегетосудинна дистонія, буває підвищена пітливість, тахікардія. На цьому етапі вже потрібно починати профілактику лікування. Наступна категорія — це люди 30-40-річного віку. Вони зазвичай не здогадуються, що мають підвищений тиск. Людина сідає за кермо, або робить справу, яка вимагає концентрації уваги."

Зі слів, Василя Нетяженка, 60% хворих на гіпертонію знають, що в них підвищений тиск, інші ж 40% про це навіть не здогадуються.

Зараз ви читаєте новину «Метеочутливим людям варто періодично міряти тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути