Зараз в Україні продається бісер переважно китайського (трапляється тайванського), чеського та японського виробництва. Дизайнери хенд-мейду, які створюють роботи бісером, радять купувати чеську або японську продукцію.
"Справа в тому, що чеський бісер — якісніший. Коли пробуєш щось краще, то не хочеться повертатись до гіршого. У китайському бісері може відлущуватись фарба. І тоді вишита картина втрачає свої кольори. Якщо бісеринки з кольоровим покриттям усередині, то воно може здиратись після того, як декілька раз пропускаєш його через голку", - розповідає Наталія Мехед — дівчина протягом 10 років вишиває та створює біжутерію з бісеру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Південній Кореї користується попитом синьо-зелений бісер з праху померлих
50 г чеського бісеру коштують від 16 до 18 гривень. Китайський — майже вдвічі дешевший — від 9-10 гривень. Цього маленького пакету вагою 50 грам вистачає на звичайний браслет або інший невеликий виріб.
Японський бісер дорожчий за чеський. 10 грам коштує від 20 гривень. Його відмінністю є те, що він калібрований. Тобто кожен розмір бісеринки має свій номер. І бісеринки під тим чи іншим номером усі однакові. Крім того, продукція японського виробництва легша за інші, а в бісеринках — більші отвори, ніж у чеському та китайському.
Коментарі