Ексклюзиви
четвер, 15 червня 2017 17:46

Водії-пияки нестимуть кримінальну відповідальність - експерт

Водії-пияки нестимуть кримінальну відповідальність - експерт
Водіння у нетверезому стані — друга за поширеністю причина смертності на дорогах України, - експерт Фото: volynnews.com

Покарання водіям-пиякам стане жорсткішим. Законотворці хочуть посилити відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Покарання пропонують підвищувати в залежності від ступеня сп'яніння. До прикладу, 2 проміле може коштувати 40 тис. грн та 3 роки без права керувати автомобілем. Такий самий штраф - за відмову проходити тест на алкоголь. Усі ці зміни відбуватимуться в рамках стратегії підвищення рівня безпеки на дорогах, яку вчора прийняли у Кабміні на 2018-2020 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вплине зменшення максимальної швидкості у місті на безпеку руху

"Водіння у нетверезому стані - друга за поширеністю причина смертності на дорогах України. Після прийняття стратегії планують дати поліцейським підстави - виявляти і зупиняти транспортні засоби з такими водіями. Мова йде про так звані пункти тверезості, де поліцейські зможуть безпричинно зупинити водіїв і запропонувати пройти огляд на стан сп'яніння. І водій повинен буде пройти цей огляд. Якщо відмовиться, це буде правопорушення", - розповідає Gazeta.ua автоюрист Богдан Глядик.

На його думку, перевірятимуть не постійно.

"Думаю, це відбуватиметься лише в певні години. Про те: де саме і в який час буде перевірка - водіїв повідомлятимуть заздалегідь на відповідних сайтах тощо", - каже експерт.

Керування автомобілем в стані сп'яніння у майбутньому можуть частково криміналізувати, впевнений експерт.

"Поки що незрозуміло, як ділитимуть на адміністративну та кримінальну відповідальність. Чи ти сів за кермо п'яним - і одразу злочинець. Чи буде градація за рівнем алкоголю в крові - незрозуміло. Але впринципі про це ведуть мову", - каже експерт.

Кабінет міністрів України затвердив стратегію підвищення рівня безпеки на дорогах на 2018-2020 роки. Відповідну постанову ухвалил вчора. У цю стратегію увійшли: стандарти проектування будівництва і безпеки на дорогах; швидка медична допомога після аварії; контроль швидкості, технічного стану транспортного засобу; формування поведінки водіїв та пішоходів. До 2020 року завдяки стратегії рівень смертності на дорогах повинен знизитися на 50%, вважають в Укравтодорі.

Зараз ви читаєте новину «Водії-пияки нестимуть кримінальну відповідальність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути