четвер, 24 грудня 2020 09:38

Відкривають авто та залишають записку. Як працює нова схема шахраїв

Відкривають авто та залишають записку. Як працює нова схема шахраїв
Шахраї кажуть, що разом із запискою в машині залишили так звану "закладку". Фото: unsplash

Користувачі соцмереж розповідають, що знаходять у своїх авто записки з номерами телефонів. До цього вони зачиняли машину та залишали її на парковці.

З речей водночас нічого не крадуть, пише "Сьогодні".

Зі слів журналістів, якщо зателефонувати за номером, то шахраї кажуть, що разом із запискою в машині залишили так звану "закладку". Тобто підкинули предмет, який може пошкодити авто.

"Щоб цього не сталося, шахраї вимагали заплатити 4 тисячі гривень. Нібито після отримання грошей вони розкажуть, що зробити, щоб прибрати "закладку", - йдеться в сюжеті.

Експерт з автобезпеки Сергій Яремчук пояснює, що злочинці перехоплюють сигнал автоматичного замка за допомогою спеціального приладу-кодграббера. У такий спосіб відчиняють авто.

"Зловмисник практично нічого не порушує, він нічого не вкрав з машини. Він просто залишив вам записку, у якій попросив за нібито наявну несправність переказати гроші. Але в них немає часу шкодити автомобілю. Вони відчинили машину, залишили записку і пішли", – каже Яремчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Mercedes, що ховає номери від камер автофіксації, став "зіркою" мережі

Експерт радить ігнорувати загрози і не вступати в контакт з шахраями. Для власного спокою можна перевірити машину на СТО.

Захистити автомобіль може спеціальна охоронна система. У ній використовується електронний пристрій, який розпізнає, підійшов до машини господар чи стороння людина. До системи можна підключити смартфон. Тоді, якщо хтось усе-таки відчинить автомобіль, на телефон прийде повідомлення. Коштує захист від 15 тис. грн.

Фейковий платіжний сайт виглядає майже так само, як і справжній. Шахраї привертають увагу жертв рекламою "Платежі без комісії".

Зараз ви читаєте новину «Відкривають авто та залишають записку. Як працює нова схема шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути