Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2014 15:40

Українські даішники конфісковують кримські автомобілі з російськими номерами

Українські даішники конфісковують кримські автомобілі з російськими номерами
Фото:first-gear

Кримчани, які змінили номерні знаки на російські, не можуть в'їхати в Україну. А у тих, хто все ж проривається на материкову частину через Керч, українські даішники конфісковують автомобілі.

Про це повідомляє Перша передача.

Автомобілі, які переведені на російську реєстрацію, українські митники на материк не пропускають, мотивуючи це інструкціями Кабміну. Єдиний шлях прорватися в Україну - їхати через Керч.

Кримчанин Сергій Бобнев з Феодосії, який обміняв український номер на російський, розповідає: "Коли почув, що почався обмін українських номерів на російські, вирішив не відкладати процедуру на потім. У ГБДД мені пояснили, процедура необхідна. Мовляв, тепер в Росії живете, так що все одно обмінювати номери доведеться. Попросили заповнити пару бланків. На наступний день отримав новий номер з індексом 777".

За словами Сергія, в поліції новоспеченому росіянину порадили сильно не радіти, адже таблички тимчасові, поки не наштампуют номерів кримських регіонів. Потім їх знову доведеться обмінювати.

"Вже тоді я зрозумів, що поспішив, але найнеприємніше мене чекало потім, - продовжує Сергій. - Через тиждень мені терміново потрібно було їхати до сестри в Миколаїв. Вже тоді я знав, що на нових номерах в Україну можна потрапити тільки через Керч. Там офіційний пункт пропуску. У Херсоні, це мовляв так, тимчасова переправа для місцевих. На кордоні простояли години три, але найсерйозніше почалося вже під Миколаєвом. Мою машину зупинили українські даїшники і забрали".

Сергій розповідає, що український даїшник ситуацію пояснив таким чином, мовляв, Крим з точки зору України все ще наш, а значить, всі автомобілі, які були зареєстровані в Криму, потрапляють під українські закони. По базах "Форд" Сергія повинен бути на кримському номері, а тут він раптом опинився на московсоком. Українські даішники розлядають це як крадіжку або шахрайство, виписали протокол і відвезли машину на штрафмайданчик. Сам Сергій був змушений їхати далі поїздом.

Ситуація з машиною Сергія вирішилася лише через пару тижнів. "Новому росіянину" довелося знову їхати в Миколаїв і надати українським даішникам папери, згідно з яким російське ДАІ поміняло йому номера.

"Український даішник сказав, що відпустить мою машину чисто по людськи, мовляв ви не перший, але згідно із законом він має всі права її конфіскувати. Адже виходить, що вона не знімалася з українського обліку і тут раптом стала на облік в іншій державі. Формально - це крадіжка або двійник", - продовжує Сергій.

У Державтоінспекції України запевнили, що скарг з боку росіян поки що не мають. Але ситуація, яка трапилася з Сергієм, може повторитися з будь-яким мешканцем Криму, який здійснив такий обмін.

"Ну от давайте ви на свою машину повісите інші номери, рано чи пізно вас спіймають, - кажуть у Департаменті. - Варто лише перевірити номер кузова і все. Номери та номер кузова не збігатимуться з даними, які є у нас у базі. А що це значить? Перед нами автомобіль - двійник. Отже, кожен житель Криму, хто зважився на такий обмін, повинен розуміти наслідки. Що робити, щоб вийти з положення? Приїхати в Україну і зняти свою машину з реєстрації. Або написати заяву, що ви переводите транспорт під піклування іншої держави. Ось тоді ваше авто випаде з української бази".

Зараз ви читаєте новину «Українські даішники конфісковують кримські автомобілі з російськими номерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути