пʼятниця, 14 червня 2013 04:07

Туреччина прагне "помститись" Україні за мито на імпортні автомобілі

Туреччина прагне "помститись" Україні за мито на імпортні автомобілі
Фото: ua.fru.org.ua

Про намір ввести 23%-вий податок на українські горіхи Туреччина повідомила у Світову організацію торгівлі. За рахунок нового збору країна розраховує залучити $ 6,1 млн. На думку Туреччини, ця сума еквівалентна збитку, який їй завдало підвищення мита на імпорт автомобілів в Україну, пише ЛігаБізнесІнформ з посиланням на Reuters.

Цей крок називають попереджувальним для України. Він повинен сигналізувати про те, що інші незадоволені члени СОТ можуть вжити аналогічні заходи, до того ж набагато серйозніші.

"Якщо ми не будемо діяти, ми ризикуємо втратити наші права", - заявив чиновник однієї з країн ЄС.

Зараз Туреччина очікує рішення СОТ. Його прийняття очікується на засіданні ради з торгівлі товарами СОТ 11 липня. У разі позитивної відповіді, податок почне діяти з наступного дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невдале "покращення" мит: У травні держбюджет нічого не отримав від імпорту авто

Європейський Союз, Японія, Південна Корея і Росія — найбільші експортери автомобілів в Україну — вже зажадали роз'яснень щодо податку, який набрав чинності в березні і буде діяти протягом трьох років.

Відповідно до правил СОТ, країни-члени організації можуть вводити додаткові мита з метою захисту, якщо існує загроза серйозного збитку для виробників від різкого збільшення податку на імпорт. Але є суворі норми щодо використання цієї можливості, і Україну звинувачують в їх ігноруванні

Нагадаємо, з 13 квітня в Україні діють спецмита на нові імпортні автомобілі. Вони становлять 6,46% на автомобілі з двигуном об'ємом від 1 до 1,5 л і 12,95% - для автомобілів з двигуном об'ємом від 1,5 до 2,2 л.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина прагне "помститись" Україні за мито на імпортні автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути