Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 14:37

Подорожчання євро спровокує зростання цін на автівки

Подорожчання євро спровокує зростання цін на автівки

Різке зростання курсу євро щодо гривні вже найближчим часом призведе до підвищення вартості нових автомобілів в Україні на 6-5%.

"Сьогодні імпортні автомобілі безпосередньо прив'язані до курсу долару або євро. Тому, подорожчання євро, звичайно, позначиться на їхній вартості. За моїми оцінками, десь дві третини міжнародних автомобільних брендів, які продаються в Україні, прив'язані саме до курсу євро. У той же час, "сірі дилери" працюють в основному з доларом", - розповів proUA Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД).

"Наша компанія вже з наступного тижня планує підняти ціни на 5-6%. Це трохи нижче курсових коливань (якщо виходити з того, що за вересень євро зросло приблизно на 8)", - розповіла Олена Дуніна, генеральний директор ДП "АВТО Інтернешнл", офіційного імпортера та дистриб'ютора Mazda і Suzuki в Україні.

На її думку, відмінність сьогоднішньої ситуації з курсом та цінами від ситуації дворічної давності полягає в тому, що восени 2008 року у більшості імпортерів, що чекали зростання автомобільного ринку, склади були переповнені завезеними автомобілями. Потім, щоб позбутися від цих запасів, імпортери розпродавали їх протягом наступних 1-1,5 років - хто за зниженими цінами, а хто і за старим (докризовим) курсом валют.

"Але в початок 2010 року імпортери вже увійшли з розпроданими складами. І зараз наперед великих запасів ніхто з компанії вже не робить - автомобілі розмитнюються "з коліс", тому такого тимчасового лага, пов'язаного зі зростанням цін не буде", - розповіла Дуніна. При цьому вона відзначила, що ціни на авто, які придбані за євро, все одно будуть нижче, ніж півроку тому, оскільки навесні під час падіння курсу євро практично всі імпортери знизили ціни.

Нагадаємо, сьогодні на готівковому ринку курс європейської валюти щодо української підвищився ще на 5-10 копійок. Банки купують готівкові євро за 10,80-11,05 (10,70-10,98 - вчора), продають - по 11,09-11,21 гривень. Експерти називають основною причиною зростання курсу євро аналогічну тенденцію європейських грошей щодо американського долара.


Зараз ви читаєте новину «Подорожчання євро спровокує зростання цін на автівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути