понеділок, 19 листопада 2018 12:13

Народився батько чеського автомобілебудування

19 листопада 1839-го народився чеський інженер і підприємець Еміль Шкода. Він заснував у місті Пльзень автомобільний завод Škoda.

Народився у сім'ї лікаря. Родина мала дворянський титул. Після закінчення школи юнак навчався у технічному вузі - спочатку в Чехії, потім - у Німеччині. Після закінчення проходив практику в Франції, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Автор: persons-info.com
  1869-го Шкода викупив металопереробну фабрику.
1869-го Шкода викупив металопереробну фабрику.
Коли повернувся додому, влаштувався працювати на металопереробну фабрику. За 3 роки викупив підприємство. На ньому почали виробляти обладнання для цукрових і пивоварних заводів. Компанія поставляла обладнання на цукрові заводи на Балкани, в Польщу, Україну, Росію та інші країни. 1876-го Шкода навіть відкрив філію в Києві, де працювало 22 людини.

1886-го завод побудував першу залізничну дорогу. 1890-го заснував підприємство, яке виробляло зброю для австро-угорської армії.

Автор: persons-info.com
  У 1886-му завод побудував першу залізничну дорогу.
У 1886-му завод побудував першу залізничну дорогу.

Займаючись усім потроху, до кінця століття невелика фабрика регіонального значення перетворилася на флагмана промисловості країни. Якщо спочатку на ній працювало 33 людини, на початку 20 ст. - більш ніж 4 тис. працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецька "грація": сьогодні народилась автомобільна легенда

Подальший розвиток Škoda проходила вже без їхнього засновника, президента і генерального директора Еміля Шкоди. Він помер на 60 році життя. Не дожив до того дня, коли компанія почала виробляти відомі автомобілі.

3 квітня 1885-го німецький інженер і механік Готліб Даймлер здійснив революцію в автомобілебудуванні. 132 роки тому Даймлер отримав патент на одноциліндровий двигун внутрішнього згоряння. Цей двигун внутрішнього згоряння мав особливість - був із водяним охолодженням.

Зараз ви читаєте новину «Народився батько чеського автомобілебудування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути