середа, 17 липня 2013 12:07

Кожен третій електромобіль їздитиме Україною через 20 років - експерт
8

Фото: Фото: Володимир МУКАН

Із цього літа у салонах "Ніко-моторз" уже можна замовити електромобіль Mitsubishi I MiEV.

Торік група компаній "Еко дей" почала продавати китайські електромобілі Selena, два роки тому першими в Україні стали продавати серійні електромобілі у компанії "Біо-автомотив". Їх привозять із Гонконгу.

Найдешевший електромобіль коштує 98 тис. грн. Його запасу ходу вистачає на 200 кілометрів при швидкості 40 км/год.

"Український ринок електромобілів розвивається. Із кожним роком збільшується кількість нових моделей. Але через високу ціну акумуляторів, машини із доволі сумнівною якістю деталей, матеріалів оздоблення коштують дорого, а якісні електромобілі за ціною вже надто дорогі для українського автолюбителя", - каже експерт компанії "Автоконсалтинг" Володимир Дрьомов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електромобіль Lola B установив новий рекорд швидкості для електрокарів

За умов теперішнього розвитку електротранспорту, із усіх машин третина електромобілів буде в Україні не раніше, ніж через 20 років, вважає експерт.

"Так, електричні машини дорогі, але, крім цього, для них не створено необхідної інфраструктури – немає сервісних станцій та швидких промислових зарядок, що заряджають акумулятори за 40-50 хвилин", - говорить він.

За останні два роки в Україні продали 31 електромобіль. 17 із них реалізував автосалон "Біо-автомотив" (електромобілі "Єва"), 10 – "Ніко-Моторз" ("Мітсубісі") та 4 - група компаній "Еко дей" ("Селена"). Якщо "Біо-автомотив" та "Еко дей" продавали свої машини приватним особам, то "Ніко" збувало переважно підприємствам.

Більшість електромобілів купують як друге або третє авто у сім'ї, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині курсуватимуть електроавтобус та електротаксі

"Для багатьох - це іграшка. Її купують переважно ті, що мають гараж або приватний двір і заряджають машину там. Адже кидати подовжувач із квартир на високих поверхах не зручно", - каже він.

Поштовхом до розвитку електротранспорту буде винайдення нових акумуляторів, які триматимуть довше заряд і коштуватимуть дешевше.

"Через них поширення електромобілів і загальмоване. Бо заміна акумуляторів у більшості моделей проблематична і не така швидка. Наприклад, у електромобіля BYD вони вмонтовані у підлогу. А швидка зарядка протягом 40 хвилин для сучасного темпу життя занадто довга. Думаю, найближчим часом для економії грошей українці перейдуть на машини із дизельними двигунами. По-перше, вони споживають менше пального, по-друге, їх не обкладають спецмитом, як іноземні автівки із бензиновими силовими агрегатами", - переконаний Дрьомов.

Зараз ви читаєте новину «Кожен третій електромобіль їздитиме Україною через 20 років - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути