понеділок, 28 листопада 2011 15:00

Як правильно підібрати омивач скла

Як правильно підібрати омивач скла

Наприкінці осені в супермаркетах та автомобільних магазинах у продажі збільшується кількість різноманітної автохімії, особливо зимових омивачів скла різних фірм. Їхня ціна за літр коливається від 11 до 30 грн.

Про те, як правильно обрати зимовий омивач для скла автомобіля, розповідає Катерина Новікова, начальник відділу масової автохімії компанії АТЛ, водій із 15-річним досвідом.

Потрібно обирати ту рідину для скла, яка не шкодить здоров'ю.

- Омивачі скла роблять на основі етилового або ізопропілового спирту. Рідини, що містять ізопропіловий спирт, сильно смердять, вони найдешевші. Літр коштує від 11 гривень. Крім того, омивачі з ізопропіловим спиртом шкідливі для очей і слизової оболонки.

Під час руху лобове скло нагрівається і від залишків омивача йдуть шкідливі випари, це може викликати інтоксикацію. Омивачі з етиловим спиртом не діють на слизову оболонку та очі, не мають неприємного запаху, вони менш шкідливі, однак коштують дорожче, від 15 гривень за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Maybach припинить випуск автомобілів: продажі малі, рентабельність "хромає"

Не варто заливати у бачок для омивання скла горілку чи засіб для чистки вікон, щоб зекономити.

- Побутові засоби для чистки вікон не призначені для автомобіля, тому вони мало чим допоможуть взимку. Коли триматиметься "плюсова" температура, двірники неприємно пищатимуть, працюючи на склі, де було розпилено засіб для мийки скла. При "мінусовій" температурі понад 7 градусів засіб утворюватиме крижану плівку на поверхні скла. До того ж подібні засоби у температуру 25-30 градусів, як і омивачі для "мінус 20" стають желеподібними, ними неможливо очистити вікно. Це може бути небезпечно.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Автошоу в Лос-Анджелісі: Honda "потовстішала", Mazda стала економнішою

Найвигідніше обирати зимовий омивач, розрахований на температуру -55, -80 градусів, розводити його  водою.

- Так можна заощадити 50% витрачених коштів. З 5 літрів омивача, розрахованого на -80 градусів, вийде 15 літрів для -25-30 градусів. Саме такими є наші зими. Але розчиняти концентрат потрібно не звичайною  водопровідною водою, а дистильованою. У сучасних автомобілів трубки для подачі омивної рідини дуже вузькі. Вони забиваються брудом із проточної води, а на дні бачка лишається осад, тому краще користуватися дистильваною водою. 5-літрову каністру такої продають по 10 гривень. Залежно від температури можна регулювати кількість концентрату в бачку.

Не треба розморожувати закрижаніле скло поливанням гарячої води.

- Скло може лопнути від перегріву. Також не рекомендується направляти на лобове скло гаряче повітря пічки менше, ніж через 5 хвилин після запуску двигуна.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно підібрати омивач скла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути